Werk hedendaags met realistische aanbiedingsvormen. Een boodschap die als rode draad door de workshop heen ging

hans roosDe 1e workshop van dit jaar was voor Hans Roos en Sven Borst. Beiden met 2 verschillende aanbiedingsvormen maar wel met een gelijkluidende visie: “werk hedendaags”. In het 1e blok ging Hans Roos van start met o.a. oefenvormen en visiemomenten voor kinderen van 6, 7 en 8 jaar. Vooral niet specialistisch maar aandacht gevend aan de grove motoriek die kinderen in deze leeftijd vertonen. Dat wat herkenbaar is binnen het jiu-jitsu kun je aanbieden mits het verantwoord is. Denk aan stoottechnieken, de Kiai, bewegingsvormen die zowel in het judo als in het jiu-jitsu herkenbaar zijn en diverse traptechnieken. Het vervolgen met een werptechniek en een houdgreep maken het allemaal veilig en compact. Hans Roos was hier duidelijk in: houd het simpel.  “Wanneer je deze kinderen een examen wilt laten doen, zul je dit moeten aanpassen.  Bijv. in plaats van polsklemmen aandacht schenken aan bewegingsvormen. Aangezien deze kinderen hier niet aan toe zijn, is dit verantwoord en veilig: aan kinderen laat je dingen zien die voor hen geschikt zijn”, aldus Hans Roos. Eveneens zijn de zelfverdedigingsvormen zoals omvattingen en pakkingen goed aan te bieden en te oefenen. Bij omvattingen kan het kind mooie worpen maken!

Vanzelfsprekend is de opbouw van eenvoudig en grove motoriek naar doelmatige technieken. Een kwestie van tijd en aanpassingen. Door de training heen attendeerde Hans dat er een groot verschil is ontstaan in ‘historisch en realistisch jiu-jitsu. Zijn aanbeveling is ook helder: werk hedendaags!  Als de aanval verandert, verander dan ook de verdediging. Zijn advies is om te starten met de jeugd en op zoek te gaan naar makkelijke en bekende oefenvormen om daarna een uitbouw te maken naar de zelfverdediging (technieken uit het fighting system). De kinderen moeten leren omgaan met weerstand en een partner die (mee) beweegt. Bij de uitleg en training van Hans Roos was te constateren dat de beeldvorming van vechten compleet is veranderd.

Het tweede gedeelte was voor Sven Borst met ”thema 12” als aandachtspunt. Zijn startpunt was duidelijk. “doe wat je moet doen”. Door te werken met 3-tallen (die in thema 12 van toepassing zijn-vrije aanvallen) ging Sven te werk met de 3 principes:

Principe 1: Bewegen - alleen verplaatsen en ontwijken (naar buiten-niet terugvechten)
Principe 2: Atemi-waza - reageer vanuit het sen-no-sen (direct/meteen reageren) Het “Kime” (de beslissing) is het allerbelangrijkste.
Principe 3: Iemand er tussenhouden. Dit betekent dwingen!

Thema 12- de vrije aanval - is onvoorspelbaar, kwetsbaar en eventueel blessuregevoelig.

De tips van Sven zijn realistisch:

  1. Probeer de tegenstander uit te schakelen. Niet alleen knock-out, maar eveneens dat hij niet meer kan aanvallen.
  2. Verplaats je niet alleen naar achteren, maar tracht ook naar voren te gaan.
  3. Denk aan de Kiai. Je stem maakt je krachtig en vol zelfvertrouwen.

Binnen de 3 principes moet alles effectief zijn. De moeilijkheid is “men vecht naar achteren”. Je moet erin gaan en ga terug op alles wat je hebt geleerd.

Dit alles geeft vaardigheid en de belevenis om uiteindelijk een nieuwe dangraad te behalen.

Hopelijk met succes!

Rolf Tijssen

Activiteiten

22-09-2019 4e NVJJL-DAG
13-10-2019 Tantojutsu
27-10-2019 Differentieel judo
06-11-2019 Sensei Koji Komata
08-12-2019 Nage-waza / Ne-waza
19-01-2020 Kaibo
09-02-2020 Tachi-waza
15-03-2020 Barai
29-03-2020 Seoi-nage / Ne-waza
17-05-2020 Jaarvergadering

Leden voor Leden