.henk heneweer 14..een opmerking die tussen neus en lippen wordt gebruikt door Henk Heneweer.

Wie dan verder traint, voelt dat dit een belangrijk gevoel is om B.J.J. te begrijpen. Deze training op zondag 21 januari jl. gaf voor de 24 judo- en jiujitsu docenten een andere toepassing met een bredere aanpak van technieken, maar ook een ontspannend vastpakken die je op vele manieren mag toepassen. De start van deze training was al bevestigend. Zowel bij judo als bij jiujitsu is het een must om staande te beginnen. Bij B.J.J. is het een optie om staande te beginnen.

Henk Heneweer, docent en tevens bondscoach ne-waza: een persoonlijkheid met veel ervaring en kunde, gaf nadrukkelijk aan dat het aanpassen aan de persoon met wie je traint geen vast patroon hoeft te zijn. Trainen en ervaren is de missie van beleven. Henk argumenteert dan ook: “Als jij ervaart, weet je ook wat de tegenstander ervaart”.  Kortom “gevoel”.

Trainen is ontwikkelen. Als je van de mat af komt, moet het gevoel daar zijn! Alles heeft te maken met jezelf. De positieve werkvormen ziet Henk ook als de momenten van belevenissen. Enkele uitspraken die hij tijdens de les naar voren brengt, zet je tot nadenken zoals:

  • Armen en benen staan altijd in verbinding
  • Kracht moet je aanvullen, nooit geen vervanging en nooit forceren
  • Timing moet goed zijn. Als je maar op tijd bent
  • Hoe meer opties ik de tegenstander geeft, hoe meer ontsnappingen
  • Denk niet in hokjes, wees gevarieerd. Herkennen en anticiperen
  • Met vechten en sparren maak je je de techniek eigen

Wie B.J.J. wil begrijpen, zal mee moeten doen. Te veel en net iets anders dan het reguliere jiujitsu.

De laatste minuten van de workshop was bestemd voor het sparren. Nooit afkloppen op een houdgreep was het advies van Henk Heneweer. Maak en creëer oplossingen. Na 2,5 uur informatie en training had iedereen zijn portie wel gehad.  Het opbeurende slotbetoog gaf een moment van nadenken.  Als je moe bent, is dat geen reden om aan de kant te gaan zitten. Blijf rollen en blijf in beweging. Je maakt ontwikkelingen door en verbetering. Veel doen dus. Dat is goed voor je ego.

Rolf Tijssen

Activiteiten

22-09-2019 4e NVJJL-DAG
13-10-2019 Tantojutsu
27-10-2019 Differentieel judo
06-11-2019 Sensei Koji Komata
08-12-2019 Nage-waza / Ne-waza
19-01-2020 Kaibo
09-02-2020 Tachi-waza
15-03-2020 Barai
29-03-2020 Seoi-nage / Ne-waza
17-05-2020 Jaarvergadering

Leden voor Leden