onozawa 12We zijn eraan gewend dat CIOS Nederland ons elk jaar voorziet van ‘broninformatie” van Japanse sensei. Dit jaar waren het Mr. Koshi Onozawa 8e dan en Mr. Kenji Takano 6e dan die van 7 t/m 13 maart jl. in ons land te gast waren. In deze korte periode gaven zij kata- trainingen in Haarlem, Kampen, Groningen, Wijk bij Duurstede en Spijkenisse.  

De training op zondag 11 maart in Wijk bij Duurstede gaf een duidelijk beeld van deelname. Ruim 100 judoka’s hadden zich aangemeld om zich te verdiepen in hun ‘kata’.  Nadat Ad Rebel iedereen complimenteerde voor hun positieve inzet gingen 70 judoka’s zich verdiepen in het Katame no kata bij oud-wereldkampioen Kenji Takano en 30 judoka’s in het kime no kata bij Koshi Onozawa. Aangezien beide Japanse grootmeesters zoekende waren in het vertalen, werden zij ondersteund door Richard de Bijl bij het Kime no kata en Joop Pauel bij het Kime no kata.

Opvallend was dat bij het kime no kata veel aandacht werd geschonken aan de choreografie en het vallen van Uke in dit kata. Bij het katame no kata gaf Joop Pauel aan dat de voorgeschreven aanvalshandelingen duidelijk moeten zijn, maar dat Tori meer vrijheid heeft om zich te verdedigen. Allemaal judoka’s die met een brede basis naar deze training kwamen. De wisselwerking tussen been en knie kwam compleet tot hun recht. Met recht een training van inspiratie en beleving.

Deze workshops van 10.00-12.00 uur en van 13.00-14.45 uur was inspirerend. Veel informatie en betrokkenheid. Met dank aan Cor van der Heijden die zich ontfermde over de Japanners buiten de mat.

Rolf Tijssen

Koshi Onozawa (71)

  • docent Waseda University Tokio/ gepensioneerd
  • vriend van Koji Komata.
  • specialist in het Goshin jutsu no kata en kime no kata. 

Kenji Takano 6e dan (50)

  • oud-wereldkampioen Katame no kata.
  • verbonden aan de Kodokan  
  • leerling van Koji Komata.

Beide docenten zijn op advies van Koji Komata dit jaar naar ons land gekomen voor de trainingen van 7 t/m 13 maart jl.

Activiteiten

Leden voor Leden