Zet je lichaam op de juiste plaats

Wie de training van Darcel Yandzi heeft gevolgd begrijpt deze uitspraak.

 

De NVJJL- dag op zondag 22 september jl. in Wijk bij Duurstede had voor de 100 deelnemende judoka’s (leraren met hun leerlingen) een enorme aantrekkingskracht door de komst van Darcel Yandzi 7e dan. Deze Fransman, die momenteel in Italië woont, doceerde op een vakkundige wijze zijn visie met een creatieve wijze van instappen en bewegen om uiteindelijk een judotechniek te kunnen maken.

 

Darcel Yandzi, 51 jaar en o.a. oud Europees kampioen judo en deelnemer aan de Olympische Spelen, is in de judowereld een groot begrip met zijn unieke wijze van het voetenwerk in de judosport. Daarnaast is Darcel Yandzi begeleider van de Franse judoka Teddy Riner (elf keer wereldkampioen, vier keer Europees kampioen en Olympisch kampioen in 2012, 2018 en 2024). Kortom we hebben op deze NVVJL- dag een specialist binnengehaald die weet waar hij het over heeft.

Zijn bescheidenheid siert Darcel Yandzi. In zijn openingsspeech zei hij: ”Jij vraagt en ik geef maar….. ik wil wat terug zien”. De eerste 30 minuten van zijn training was compleet gewijd aan de basis van het ‘voetenwerk’. Voor velen lastig maar door zijn aanwijzingen leer je uiteindelijk anders bewegen. Elke keer weer de zin ‘werk met je lichaam ‘, t.w. armen, heupen en benen. Maar wat belangrijk is: ‘beweeg met ritme’ aldus Darcel Yandzi. Voor hem dient de sfeer vanuit de groep een belangrijke factor te zijn. Zij moeten mij eveneens inspireren. Wanneer je met hem praat kom je tot de ontdekking dat het een gevoelsmens is.

 

Darcel Yandzi inspireerde de groep met zorgvuldigheid van bewegen en balans verstoren. Je kon zien dat het gedeeltelijk wedstrijdgericht was. Ook al ben je dat niet, dan kan je diverse facetten van deze training meenemen naar je eigen les. Deze NVJJL- dag heeft voor velen nieuwe inzichten gegeven. Je kon het zien want men wilde het geleerde beheersen ondanks dat wij de vaardigheden van deze fenomeen niet hebben.

 

Enkele reacties van deelnemers:

  • Hij geeft vele mooie voorbereidingsmomenten vanuit zijn benen, (balansverstoring).
  • Ik ga in mijn lessen meer ruimte creëren. Zie nu dat het ook anders kan.
  • Dit is een andere manier van aanpak. Vooral de snelle bewegingen en de motorische uitdagingen.

 

Wie goed kijkt ziet het!

Darcel Yandzi danst!  Samen, het gevoel en ritme doen dat. Wij bewegen op de mat in een vierkant. Hij creëert elke keer weer een driehoek of een vijfhoek. Wat een bijzondere eigenschap.