...doe je niet zomaar!

Diverse vormen van valbreektechnieken met betrekking tot een worp

John BakkerDat verantwoord en goed kunnen valbreken een belangrijk gegeven is in de judosport, heeft John Bakker laten zien tijdens de work-shop op zondag 12 november j.l.  In een overvolle dojo van het Bondscentrum werd door 50 judodocenten deelgenomen aan de training, om te aanvaarden hoe het is om d.m.v. diverse valmethodieken je veilig te mogen voelen. In een breed scala van voorbeelden en oefeningen met materialen wist John Bakker de deelnemers te inspireren om in vogelvlucht diverse begin en eindvormen te hanteren. Zoals: “hoe ga je om met valtechnieken voor O-uchi-gari”. Of wat te doen bij vallen voor heup en/of schouderworpen. Maar ook voor de wat gevorderden werd het vallen bij de sutemi “Tomoe-nage” op speelse wijze uitgevoerd. De basis lag bij het tikspel voor de 3-4 jarigen. Een groep van 50 volwassen judodocenten ging terug naar het begin, om te ervaren hoe het is om te leren vallen! Kortom een leerproces wat vele mogelijkheden kent. En….. een weldaad van plezier voor iedereen!

In het tweede gedeelte van de workshop werd door Richard de Bijl en Mas Blonk diverse aanbiedingsvormen van het Kodokan Nage-no-kata alsmede het Kodokan katame-no-kata behandeld.

Ook in deze sessie werd met meer dan 50 docenten aandachtig geluisterd en getraind, hoe de werkwijze dient te geschieden volgens de principes zoals Prof. Kano het beleefde.
Richard de Bijl wist de groep docenten te boeien en stimuleren met diverse opvattingen in de kodokan kata. Zoals:

1. Verdiep en train jezelf.
2. D.m.v. deze wereldwijde traditie wordt “kata-training” populairder.
3. Kodokan is een erkening en begrip die in elk land getraind wordt.
4. De helderheid en éénvoud van de techniek d.m.v. Kata.

Op een simpele doch heldere manier wisten Richard de Bijl en Mas Blonk steeds weer de grote verschillen te laten zien die er zijn in het Kodokan Nage-no-kata en het Budosenmon. Met als bijzondere uiting dat “Tori in alle situaties in zijn kracht moet staan”. Een begin van diverse workshops die beiden dit seizoen nog zullen geven. Aangezien het Kodokan kata langzamerhand een begrip in Nederland gaat worden zal begin 2007 een buitenlandse judodocent een work-shop voor de NVJJL komen geven met betrekking tot het Kodokan Kata in het algemeen.

{multithumb thumb_proportions=fill}mt_gallery: Vallen en opstaan doe je niet zomaar...

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden