Win van VorstenbosOp zondag 6 februari jl. stonden 26 jiu jitsuka´s (docenten) op de tatami om de aanbevelingen van Wim van Vorstenbos te horen en te trainen. Met de doelstelling `Grondvormen van bewegen` wist hij de groep docenten te boeien hoe er gewerkt kan worden in drie belangrijke leeftijdsfasen.

Diverse opdrachten met spelvormen waren de basis om het oudere basisschoolkind te laten bewegen met diverse behendigheidsvormen  Heel opmerkelijk hoe een groep volwassen docenten zich kinderlijk kunnen uitleven…

Dat jiu jitsu een breed spectrum weergeeft, was duidelijk te zien bij de aanbiedingsvormen bij de jonge puber en de oudere puber, waarin het aanleren van´ taisabaki´ de basis is van actie / reactie in het jiu jitsu.

In zijn betoog gaf Wim van Vorstenbos aan hoe belangrijk het is dat kinderen een gedetailleerde opdracht nodig hebben en willen weten wie er gewonnen heeft. Met deze wijsheid wordt de aandacht van spelvorm alleen maar gestimuleerd. Een opdracht geven om iets te doen in 20 seconden is voor van Vorstenbos heel belangrijk. Volgens een voormalig Oost-Duitse scheidsrechter heeft de 20 seconden-opdracht een vergelijking met 200 meter hardlopen. Dit geeft nl. een specifieke sprintsnelheid om de reflexen te trainen.

Kortom: deze workshop stond niet bol van technische vaardigheden, maar gaf een duidelijk beeld van reflectbewegingen die ermee te maken hebben om de drie genoemde leeftijdsfasen te geven wat ze aankunnen.

Rolf Tijssen 

mt_gallery:Workshop 6-2-2011

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden