judith de weerdEen passende uitdrukking om "zelfverdediging" goed in beeld te brengen.

De 2e training van dit seizoen op zondag 6 oktober jl. stond in het teken van "Core Combat" door Cees Broertjes en "aanbiedingsvormen jiu-jitsu voor de jeugd naar wedstrijden "door Judith de Weerd. Slechts 10 jiujitsuka's hadden zich hiervoor aangemeld.

In zijn openingswoord gaf Cees Broertjes aan dat 'Core combat' vechten is met een aanvulling op het huidige jiu-jitsu. Door het langdurige herhalen van de diverse technieken en de gedachte 'hij moet neer' zal er zeker winst worden gemaakt.

Direct handelen kwam in deze training duidelijk naar voren. Als voorbeeld: 'hoe werk je met en onder stress'. De basis van deze training is zelfverdediging. Het gevecht ontwikkelt zich razendsnel. Praten met je handen vanuit de dekkingszone is van belang om een barrière te maken. Cees gaf aan dat ruimte maken een belangrijke optie is. Zijn opmerking 'als je het hoofd uitschakelt, schakel je het lichaam ook uit' zegt meer dan genoeg. Soms moet je beperkt bezig zijn want niet het vele is goed maar het goede is veel, aldus Cees Broertjes.

Het tweede uur van deze workshop was voor Judith de Weerd. Zij kwam met aanbiedingsvormen die van belang zijn voor jeugd jiujitsuka's die naar wedstrijden willen.
De rode draad van deze training was spelvormen en bijbehorende oefeningen. Judith deed de groep oefeningen voor om te leren wat je allemaal met je band (obi) kunt doen.
Diverse aanvallen met de losse band zowel horizontaal als verticaal waarbij uke moet reageren kwamen aan het licht. De reactie van uke door te zakken of te springen was dan vanzelfsprekend. Ook het actie-reactiespel met de stoot in de band was imponerend.
Dat jiujitsu niet vanzelfsprekend is gaf Judith de Weerd goed aan. Reageer (en zoek het ritme van je tegenstander op). Speciale aandacht gaf Judith aan de overgang van fase 1: stoten, schoppen en slagen naar fase 2, contact door vastpakken. Van groot belang hierbij is dat de tegenstander in beweging wordt gezet en dat er zonder een stop in de aanval doorgegaan wordt naar de volgende fase in het gevecht.

De beide trainingen zorgden voor de nodige zweetdruppels maar gaven een voldaan gevoel. Als beloning werden de deelnemende jiujitsuka's getrakteerd op een ontspannings cooling-down.

Rolf Tijssen

mt_gallery: Workshop 6 oktober 2013

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden