wolfgang dax 7Een overname kata wat gericht is op het aanpassen van de richting

De eerste workshop van 2014 was bestemd voor de Duitse grootmeester Wolfgang Dax, 7e dan, die samen met zijn partner Ulla Loose, 6e dan, in Lelystad de 22 aanwezige judodocenten kennis lieten maken met het “Nage waza ura no kata” van Mifune.

Wolfgang Dax, een judodocent die gekenmerkt kan worden als een wandelende encyclopedie met een fotografisch geheugen van jaartallen, analyses en biomechanica. In het “Ju-no-kata” zijn Wolfgang Dax en Ulla Loose Europees Kampioen. Daarnaast  hebben zij bij de afgelopen WK Kata in Japan de 3e plaats behaald in dit kata.

In zijn inleiding memoreerde Wolfgang diverse momenten uit het verleden:
1895 -  41 judo technieken waren toen tot stand gekomen.
1899 -  De ontwikkeling van de “randori”.
1906 -  Het Nage no kata, katame no kata en het kime no kata kwamen officieel tot stand.
1920/1930 – Meer ontwikkeling aan diverse contra technieken.
1984  - De kodokan kata’s werden gestandaardiseerd.

De nadruk van deze workshop werd gelegd op het uitvoeren van diverse handelingen uit het “Nage waza ura no kata” van Mifune.

Je kunt dit kata niet zo maar gaan beoefenen. Je moet je afvragen “wat zijn de bedoelingen van deze technieken”?  Het accent van dit kata is gericht op het aanpassen van de richting. Wolfgang Dax benadrukte dat de wijze van “dit is goed en dat is fout “niet de doelstelling heeft. Belangrijk is wat functioneert en dan samen tot resultaat komen. Vraag regelmatig jezelf af “Wat kan ik met diverse variaties doen?”. Omdat dit kata veel kenmerken vertoont van het Go-no-sen-no kata, legde Wolfgang Dax enkele principes uit die te maken hebben met actie/reactie zoals: Go-no-sen (na de beweging)  Sen-no-sen (voor de beweging) en Sen-sen-no-sen (de beweging zit in hoofd van Tori. Uke weet dit en voert daar zijn contra beweging op uit). Een leerzame maar vooral inspirerende workshop, waarin het judo werd belicht zoals het is ontstaan.

Rolf Tijssen

mt_gallery:Nage waza ura no kata

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden