... een creativiteit met veel vaardigheden

De eerste workshop van dit jaar stond in het teken van de meervoudigheidsprincipes van het jiu-jitsu en een kijkje in de keuken van het Go-no-kata o.l.v. Jan muilwijk.

Barry van BommelIn het eerste blok verzorgde Barry van Bommel voor 14 jiu-jitsu docenten het meervoudigheidsprincipe van technieken (combinatie maken uit diverse handelingen ) welke gehanteerd kunnen worden in het E-bo-no-kata. Vanuit de eerste drie aanvallen uit de eerste serie van het E-bo-no kata pakking arm, jas, en verwurging liet Barry handelingen zien die eveneens de basis kunnen zijn bij het Fighting system of bij het Judo. Al deze technieken werden beëindigd met een Hikomi-Waza. Een verrijking voor de deelnemers om te kunnen trainen met het weergeven van actie-reactie.

Go-no-kata

Het tweede blok was voor Jan Muilwijk die de 18 deelnemers kennis liet maken met het Go-no-kata. In de volksmond ook wel een “vergeten kata” genoemd. In het Go-no-kata gaat het om de betekenis kracht. De betekenis van deze “kracht”moeten we zien als de tegenhanger van het principe JU. Als we bij JU het gewenste resultaat behalen door mee te geven en de energie van de tegenstrever gebruiken, kun je bij GO denken aan het met kracht bereiken van het gewenste resultaat. Het Go-no-kata kent 20 aanvallen. Waarvan 11 Omote (frontale) aanvallen en 9 Tachi AI (doorgaande gevechts) aanvallen .In 1887 maakte Jigoro Kano al een Go-No-Kata. Opmerkelijk is dat dit kata nooit een officieel kodokan kata is geworden.
In ieder geval een training om de betekenis van het Judo heel breed te zien!

{multithumb thumb_proportions=fill}mt_gallery: Meervoudigheidsprincipes: een creativiteit met veel vaardigheden

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden