veteranendag 9De eerste bijeenkomst van de landelijke Veteranendag op zaterdag 1 maart jl. bij sportschool Bijl & Gross in Spijkenisse mag succesvol worden genoemd. De leden van de NVWG (Nederlandse Veteranen Werkgroep) wisten een gevarieerd luister-, kijk- en doe-programma in elkaar te zetten. De 60 aanwezige (oud-) judoka’s hadden elkaar veel te vertellen over hun belevenissen en hun kijk op de judosport.

Lex van Heumen opende namens de werkgroep deze 1e Judo Veteranendag. Lex memoreerde dat in 2013 op advies van Richard de Bijl en Ad Rebel gestart is met de noodkreet “hoe kunnen we er een halt toe roepen om een uitstroom van (ex-wedstrijd) judoka’s te voorkomen?”. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een support van de JBN en NVJJL. Het resultaat hiervan is dat Willem van Boesschoten, Lex van Heumen, Wim Lindemans en Dick Mulder een werkgroep hebben geformeerd met als doelstelling: “ Een jaarlijkse bijeenkomst te organiseren voor judoveteranen voor ontmoetingen met trainingen en het ophalen van herinneringen.” Tom Kempkens (JBN) vertelde dat hij blij is met dit initiatief. Zijn opmerking dat de JBN meer moet doen voor de recreanten en dat er een evenementenkalender zal komen voor recreanten werd met plezier ontvangen. Voordat iedereen de mat op ging, gaf gastheer Richard de Bijl nog aan dat wij als veteranen het voorbeeld kunnen geven aan anderen. De dag van de herkenning en erkenning werd op deze gepaste manier geopend.

De training werd geopend door oud-wedstrijd judoka Koos Bonte (82) die de groep kennis liet maken met diverse technische actie/reactie oefeningen en Uchi Komi vormen. Aansluitend werd de groep getrakteerd op Ne-waza technieken van Peter Lagerwaard die ook zijn belevenissen en anekdotes in beeld bracht. Na de lichamelijke inspanning mochten de Veteranen genieten van het “Kime no kata” door Wim Hompus en Edwin Bruinaards (Nederlands kampioen) en het Ju no kata door Angelique Wolters en Bernadet van de Burg.

Een komische kata-act wat in het begin bijna geloofwaardig overkwam, was de uitvoering van de 2e serie Itsutsu no kata uitgevoerd door Ad Rebel en Richard de Bijl. De opmerking “hoe leuk kun je kata maken” werd hier duidelijk neergezet met veel vermaak. De boodschap van deze act was duidelijk. “Train je kata zoals het is bedoeld.” Wees jezelf en maak het niet nog mooier.

“Kata is het fundament van onze sport “

Richard de Bijl liet de groep in een ‘stappenplan’ kennismaken met diverse methodieken die belangrijk zijn voor een katatraining. Met de opmerking “JUDO EEN LEVEN LANG” zegt deze veteranendag meer dan genoeg.

Na afloop van deze bijeenkomst vond het officiële gedeelte plaats. Joop Mackaay, Joop Gouweleeuw, Ad Rebel, Rolf Tijssen en Tom Kempkens kregen een herinneringsspeld aangeboden vanwege hun promotie en inzet. Daarnaast kregen alle docenten van deze succesvolle veteranendag eveneens een herinneringspeld aangeboden. Een evenement waar de behoefte niet gecreëerd wordt, maar volop aanwezig is. Volgend jaar kunnen we weer rekenen op een landelijk judo veteranendag.

Rolf Tijssen

mt_gallery:veteranendag

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden