kata jeugd 17De workshop van zondag 30 november jl. stond volledig in het teken van het jeugdjudo.

Wim van de Sluis liet de groep docenten kennismaken met een andere aanpak van wedstrijdjudo. Geen randori tegen elkaar, maar een katawedstrijd met elkaar.

Deze katawedstrijden, die afwijken van wedstrijden die wij kennen, zijn speciaal bedoeld voor de aanpak in de breedtesport.

Vorig jaar is er in Twello begonnen met deze vorm van kata om angst bij kinderen te ontnemen en een stap te maken om te ondernemen. Geen vaste vormen die wij kennen, maar een belevenis met aandacht die ten goede komt van de judoka.

In deze workshop werden de judodocenten een ‘katawedstrijd’ aangeboden door 10 jeugdjudoka’s tot 12 jaar. Met een spelleider en 3 juryleden kreeg deze kata-uitdaging een ontwikkeling. Tijdens deze training kwamen diverse positieve op- en aanmerkingen naar voren om het geheel nog meer te ontwikkelen. De aangeboden technieken zullen afhankelijk zijn van de vaardigheden. Maar het allerbelangrijkste zijn de cijfers. Niet lager dan een zes, want blijf positief. Waardeer ze op etiquette en techniek.

Deze sessie werd afgesloten door Femke (10 jaar) en Sander (11 jaar) die de eerste serie van het Ju-no-kata lieten zien. We zullen beslist nog meer horen en zien van deze ontwikkeling.

Het 2e gedeelte van deze workshop was in handen van Ronald Huffenreuter die de 20 docenten (en de kinderen die waren gebleven) oefenvormen in het Ne-Waza aanbod voor judoka’s tot 10 jaar. Met name de roltechnieken op de grond waren herkenbaar. Iets wat kinderen graag doen. Dan blijft de vraag: “ Hoe beantwoord je dit in techniek?”

Ronald wist met Uchi Komi-vormen d.m.v. doorrollen, overpakken links en rechts iedereen goed bezig te houden.

Een leerzame ochtend met als thema: “het is niet zo als het moet, het is zo als het kan”.

Rolf Tijssen

mt_gallery:Jeugdkata

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden