kata jeugd 13die niet willen vechten, is vaak een strijd (met zichzelf).

Het loslaten van de bewuste momenten en overgaan naar het onbewuste kan niet geplaatst worden.

Dit artikel is een vervolg op Jeugd(judo) kata wedstrijden in een nieuwe ontwikkeling

Kinderen die (veel) nadenken en bezig zijn om zich neer te zetten, zullen de weg van de overwinning moeilijk ontdekken. Het gevoel om te presteren zal hen een onzekere belasting geven. Heb je geen vechtlust dan zal het moeilijk zijn om deze aan te leren. Natuurlijke angsten spelen daarin een grote rol. Denk aan ‘pijn, gevaar, en negatieve angst” (bang om te vallen). Overgeleverd worden aan jezelf en aan je tegenstander geven al strijdpunten. Maar ook in het middelpunt staan van iedereen die je aankijkt, geeft voor veel kinderen een innerlijke strijd met vraagtekens. “Nu moet ik… en als ik het niet kan?” De bekende weg van “faalangst.” Stimuleren kan helpen maar is tijdelijk. De “judostress” zal aanwezig zijn bij het moeten, ondanks dat wij kinderen het goede meegeven dat meedoen belangrijker is dan winnen. In hun bewustwording zal dit echter niet anders worden.

Nee, de strijdlust zit in je. Niet alleen in je lijf, maar ook in beeldvorming en woordkeuze.

Randori geeft een vorm van sparren aan. Samen de momenten aangaan. Een kind wat niet wil en daardoor denkt “dat dit is niets voor mij”, gaat voortdurend de strijd met zichzelf aan.

Traceren op datgene wat je hebt geleerd en wat je voelt, geeft vele kinderen een stimulans naar de meerwaarde. Bewegen, zoeken naar de ruimte en vinden waar je geheime wapen zit(specialiteit)!  Een randori is breed van opzet, maar geeft een vorm van gerichtheid aan. Het willen winnen!  Daar zit de formule van winnen en verliezen zorgvuldig in opgeborgen.  Kortom: voor de meeste kinderen die op judo zitten is wedstrijdjudo niet datgene waarvoor zij komen. Nee, zij hebben meestal een excuus om daar niet aan te beginnen.

Maar toch….(duo) Kata-wedstrijden voor kinderen geven een andere ingang om mee te doen. Niet de strijd tegen die ander, maar de strijd mét elkaar. Beheersbaarheid en het zoeken naar je eigen kunnen met een volledige bewustwording  Concentratie, stilte en vooral de gedrevenheid zie je openbaren. Met name kinderen binnen het autistisch spectrum zie je veranderen en zijn op zoek naar hun eigenwaarde. De natuurlijke onrust wordt omgezet in discipline en eigen kunnen. Juist de erkenning heeft de niet reguliere wedstrijdjudoka nodig.

De judosport biedt veel meer dan winnen en verliezen. Bedenk dat de grootste groep bestaat uit judoka’s die op zoek zijn naar zichzelf. De gedrevenheid van de judoleraar bepaalt uiteindelijk welke kant de judoka naar toe gaat. Vaak is het de weg van de (h)erkenning .

En voor sommigen betekent het niets. Met andere woorden “einde oefening”.

Rolf Tijssen

mt_gallery:kata jeugd

Activiteiten

09-02-2020 Tachi-waza
15-03-2020 Barai
29-03-2020 Seoi-nage / Ne-waza
17-05-2020 Jaarvergadering

Leden voor Leden