Creativiteit met gevarieerde bewegingen

Mark Bette en Berber RoordaOp zondag 11 februari j.l. kwamen voor de tweede keer Mark Bette en Berber Roorda een training geven voor de docenten van de NVJJL. In deze workshop stonden diverse hikomi technieken centraal. De visie om een hikomi techniek te demonstreren werden door Mark en Berber duidelijk omschreven als “een gevarieerde tachi- waza techniek” welke naar genoegen kan worden ingevuld. Op de tatami werd deelgenomen door 28 judodocenten die met veel genoegen op een speelse manier kennis maakten met het judo vanuit een andere invalshoek. Met hun kennis van zaken over de diverse vormen van hikomi technieken hebben Mark Bette en Berber Roorda een nieuw kata geïntroduceerd, het hikomi-no-kata”.

Inzicht

Beide judoka’s hebben getracht een origineel werkstuk te maken van verschillende hikomi in kata-vorm. Er is gekozen voor een kata-vorm omdat binnen een kata een bepaald bewegingspatroon opgelegd kan worden. Omdat tori binnen dat opgelegde patroon de hikomi-techniek moet demonstreren, wordt hij gedwongen de perfectie te zoeken in de juiste timing en voorbereidende beweging om uke uit balans te krijgen of om bij uke een reactie uit te lokken. En zoals Jigoro Kano beweerde: “de Kata vormen het element van schoonheid in het judo’. Het hikomi-no-kata is een randori kata. Dat betekent dat er enige vorm van vrijheid in zit zolang de essentie van de techniek maar gewaarborgd blijft.

Vooruitgang

Al deze hikomi technieken in kata vorm zijn gebundeld in boekvorm. Met het boek ‘’ Het Hikomi-no-kata’” Judo: thematische werkstukken hopen Mark en Berber de voor velen vrij onbekende groep van hikomi-technieken een duidelijke plaats te geven binnen het judo (maar ook in de belevenis van het Jiu-jitsu) en tevens de creativiteit van judoka’s te stimuleren bij het ontwerpen van een eigen werkstuk. Daarnaast hopen zij een bron van ideeën aan te leveren en houvast te geven aan diegene die examen gaat doen voor een dangraad. Na afloop van de training werden beide judoka’s bedankt voor hun “kunnen” en werden getrakteerd op een dankbaar applaus.

Kodokan kata training

Op 11 februari j.l. werd In het tweede gedeelte van de workshop de tweede serie van het katame no kata behandeld door Richard de Bijl en Mas Blonk. 23 docenten deden mee aan deze kodokan sessie waarin diverse aandachtspunten uitvoerig werden behandeld.

{multithumb thumb_proportions=fill}mt_gallery: Hikomi technieken

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden