john bakker 6Met deze gedachte heeft John Bakker in zijn workshop op zondag 8 maart jl. de verschillen en overeenkomsten in het Nage-no-kata  behandeld die betrekking hebben op de  werkwijze van Busen en Kodokan. De 18 deelnemende judodocenten  hebben  met veel methodische werkvormen  kennis gemaakt met  realiteit. Tijdens de 2 uur durende training heeft John Bakker een ander gevoel gegeven in het Kata proces dan wat de meesten gewend zijn.  Om het niet al te moeilijk te maken gaf John een opmerkelijk verschil tussen de 2 stijlen, zoals: bij Busen is het de snelheid bij doorgaan van belang terwijl in het Kodokan gebruik gemaakt wordt van de zwakte van Uke (bijv. uki- otoshi).

 Dat het Nage no kata niet zo maar een gekunsteld judogebeuren is, bewijst de vele manieren van werken wel. Het tillen, de mechanica en het kunstmatig doorlopen van Uke geeft de nodige inspanningen. De rol van Uke is moeilijker dan die van Tori, aldus John Bakker. Kortom: Uke moet passend zijn in het plaatje.  En dat plaatje moet goed zijn!

Niet de afspraak vanuit de vele goed bedoelde voorbeelden, maar de belevenis en het moment. Het is niet wat je moet lezen (literatuur) om goed te vinden, maar wat je moet voelen vanuit het herhaaldelijk oefenen. De ervaring en de belevenis maakt het uiteindelijk compleet.

John gaf aan het eind van deze workshop duidelijk aan: “ Wees overtuigd van je worp en kunnen” met die overtuiging kun je alleen maar beter worden. Met deze visie gingen de deelnemers tevreden naar huis. De (h)erkenning was duidelijk!

Rolf Tijssen

mt_gallery:Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen

Activiteiten

15-03-2020 Barai
29-03-2020 Seoi-nage / Ne-waza
17-05-2020 Jaarvergadering

Leden voor Leden