veteranendag dDe 3e veteranen training in Eindhoven op zaterdag 11 april jl. bij Sportcentrum Essink gaf een volledig budogevoel. Het ontmoeten van oude bekenden, het trainen van omvangrijke budomomenten en het kijken naar de demonstraties gaf een enorme inspiratiebron. Bij aankomst werden de 30 deelnemer getrakteerd op gebak met afbeelding van de drie Japanners en 10e dan houders “Abe, Daigo en Osawa”. Een sponsoring van district Zuid Nederland. Nadat Lex van Heumen zijn opening had verricht ,werd er een minuut stilte in acht genomen voor Hein Essink die vorig jaar overleed. De oorspronkelijke doelstelling was dat Hein Essink deze middag zou openen.

Een speciaal welkom was er voor Joke Smit, Pierre Gereadts en Jan van Gent samen met zijn vrouw. De aftrap van deze seniorenmiddag was in handen van Willem van Boesschoten. Met zijn flitsende warming-up werd iedereen opgewarmd. Tom Essink nam het stokje over door de “Tsuri komi goshi” te belichten met het accent op de balansverstoring. Dat judo vele verbindingsvormen kent, was deze middag herkenbaar. Jan van Gent 8e dan (86) liet de groep zijn belevenis (specialiteit) van “Ashi Guruma” zien . Met name de kleine details hierin werden door Jan vakkundig belicht. Elk onderdeel van deze budomiddag kreeg ruim 15 minuten aandacht.

Het 4e onderdeel van dit programma was het ne-waza door Tom Essink. Met de opmerking “in ne-waza heb je snelheid nodig” kreeg de groep enkele kanteltechnieken voorgeschoteld .  Na een uur lekker te hebben gewerkt aan diverse judovormen was het tijd voor Aikido. Pierre Gereadts nam de tijd om de groep te informeren omtrent de belevenis en (psychische) waarde van Aikido.  Het is niet een gevecht tegen een ander, maar een gevecht met jezelf. In tegenstelling met judo willen we met aikido geen kampioenen maken .

“Belangrijk is dat de traditie recht over eind blijft staan”, aldus Gereadts. Bij judo ziet je kampioenen komen, maar ook snel weer verdwijnen. Dat zie je ook bij diverse judotechnieken die niet meer getraind worden i.v.m. veiligheid. Bij Aikido mag alles! Onderschat de pedagogische waarde niet van ons Budo. We noemen wilskracht, doorzettingsvermogen en verantwoording dragen. Bij Budo ontwikkelen we een levenshouding en bij beslissen leer je dat met de technieken. Dat zien we gelukkig zowel bij judo, jiu jitsu maar ook bij aikido.

Het team van Rob de Wit liet verschillende passages zien in demonstratievorm die op Aikido betrekking hebben. Daarna kreeg de groep enkele aanbiedingvormen om te oefenen met het eindresultaat van diverse klemmen. Veel bewegen dus! Dat ging verder met jiujitsu. Roger Reniers ging bijna naadloos verder met  de meervoudigheid die van toepassing is in het jiujitsu. Nico Herbert, specialist in het Braziliaan jiujitsu liet nog enkele ontsnappingshandelingen trainen in het grondgevecht. Als laatste onderdeel van deze inspirerende middag kwam het (kodokan) Koshiki no kata aan bod. Rogier Reniers en Olaf van Geel belichtten enkele technieken uit dit kata en liet de groep hiermee werken. Het actieve gedeelte van deze middag werd afgesloten met een demonstratie van het (Kodokan) Koshiki no kata .

Na de groepsfoto en het omkleden werd iedereen bedankt en ontvingen alle enthousiastelingen de NVWG-herinneringsspeld. Een geslaagd evenement waar iedereen zijn eigen resultaat kan uithalen. Wederom een compliment voor de NVWG bestaande uit Dick Mulder, Lex van Heumen en Willem van Boesschoten die er een vakkundig werkstuk hebben neergezet.

Rolf Tijssen

mt_gallery:veteranendag

Activiteiten

09-02-2020 Tachi-waza
15-03-2020 Barai
29-03-2020 Seoi-nage / Ne-waza
17-05-2020 Jaarvergadering

Leden voor Leden