1e workshop van dit seizoen door Ben Spijkers

ben spijkers 01Vooraf:

De EJU heeft in een poging om het verder verspreiden van de Judosport en om tot een grotere ledenaantallen en meer Judomensen te komen, zich sterk ingezet voor onze Judofamilie in Europa. Om de sport nog groter en beter te maken heeft de EJU in samenwerking met een aantal universiteiten pilotprojecten uitgezet. Uit de geselecteerde pilotprojecten zijn 2 projecten gekozen om dat te bewerkstelligen. "Judo@School" lijkt op het “schooljudo in NL”. Het 2e aansluitende project is “Improve your club”. Met het project "Judo@School" is de EJU van plan om ervoor te zorgen dat Judo wordt opgenomen in de lijst van schoolsporten tijdens de gewone lesuren! Dat is in enkele landen ook al gelukt. Het betekent dus dat in de praktijk tijdens de normale lesuren lichamelijke opvoeding judo of aanverwante oefeningen worden gegeven.

Ben Spijkers 6e dan Judo
  • Deelnemer aan de Olympische spelen 1984,1988,1994 In 1988 een bronzen medaille in de klasse tot 86 kilogram.
  • Scheidsrechter IJF o.a. arbiter bij de Olympische spelen in Londen 2012

Hierbij is het erg belangrijk dat judo niet alleen wordt gezien als een sport, maar een educatief investeringsproject (fysiek/mentaal opvoedingssysteem J. Kano), waardoor kinderen direct met judo beginnen tussen 6 en 8 jaar oud. Als we binnen deze groep beginnen, kunnen we gedurende de eerste schooldagen de jeugd al de eerste ontwikkelingen op weg naar ons judo meegeven. Het project is voorbereid door EJU deskundigen, professionals van het hoogste niveau en docenten in de wereld van het Judo. Het is zeer geschikt voor de sportfaciliteiten in scholen, zonder de noodzaak van een tatami of andere unieke materialen voor de ontwikkeling van het programma.

De groep van Judo-experts bestaat uit o.a.: Hiroshi Katanishi, Ezio Gamba, Didier Janicot, Hirotaka Okada, Jean Pierre Gibert, Patrick Roux, Neil Adams, Ben Spijkers, Alexander Jatskevitch, Kaori Jamaguchi, Mikihiro Mukai, Maarten Arens, Mike Swain, Sergio Oliveira, Go Tsunoda, Shinji Hosokawa en Jane Bridge.

 

De training op zondag 13 september in Wijk bij Duurstede werd door 26 judodocenten bijgewoond.

Met interesse en vooral “wat is de boodschap?” begon Ben Spijkers met een digitale uiteenzetting om inzicht te geven in wat de meerwaarde is van dit project. Ons land doet te weinig in verhouding met andere landen voor judoka’s die geen wedstrijden willen bedrijven en om ze daardoor te behouden. We focussen ons te veel op de wedstrijd/topsport. We gaan vaak te snel van start en daardoor verliezen we de kinderen. “Ga stapje voor stapje” aan de slag.

De groep judo-experts vanuit de EJU  willen de gewone leraren op school de kans geven om judo te promoten. “Alles begin bij de jeugd”, aldus Ben Spijkers. Judo is meer dan een sport. We gaan het omdraaien. In plaats van sport gaan we judoën!  Hierin is het vormingssysteem volledig aanwezig. “Gebruik maken van je mogelijkheden” is hier van toepassing. Vaak zijn wij te veel gefocust op wat wij moeten. Kortom: “Het gevoel met de kinderen moet je delen”

Aansluitend ging de groep de mat op om de praktische waarde te trainen. Wat kun je doen met je judoband met diverse trek- en duwoefeningen voor de balans. Dat veiligheid een belangrijk onderdeel is, werd door Ben Spijkers goed neergezet. Veiligheid is controleren, maar vooral helpen. De diverse oefeningen gaven de bevestiging aan. Spijkers gaf voortdurend “de druppel techniek” aan: met andere woorden doe het ‘stap voor stap’. De scholing van de judobeweging zal voortdurend in je les moeten zitten. Dat heeft uiteindelijk te maken met techniek, snelheid en kracht.  Doen wij dit goed, dan krijgt de docent veel terug. Denk aan waardering, vertrouwen en openheid. Allemaal bouwstenen waar de mens zich prettig bij voelt. Uiteraard heeft deze EJU opzet volledig te maken met de aanbiedingsvormen en de wijze waarop (aanbiedingswijze).

In deze training hebben we veel bekende momenten gezien, maar toch goed om het mee te mogen maken vanuit een andere hoek. Kortom: weer werken aan jezelf en wetend voor wie je het doet !

Rolf Tijssen

mt_gallery:ben spijkers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden