busen hans de brabander  training mark betteDat is judo. We hebben het nu over de ne-waza workshop van zondag 8 november jl. in Lelystad.

23 judoliefhebbers kwamen naar Lelystad om de uitdaging mee te maken van Mark Bette en Wietse Swart. Met aansluitend het katame no kata van Berber Roorda (Kodokan) en Hans de Brabander (Busen).

In het eerste blok gaven Mark Bette en Wietse Swart de groep docenten een scala van mogelijkheden aan die betrekking hadden op pakkingen, reacties en technische voorbereiding met als doel “de eindcontrole”. Mark en Wietse hebben zich verdiept in het Braziliaans Jiu jitsu, die zich richt op grappling met de nadruk op grondgevechten. Het doel is een dominante positie te krijgen en ervoor te zorgen dat een aanvaller zo snel mogelijk "afklopt". Zij hebben dit uitgewerkt naar het judoprincipe voor zowel de wedstrijdjudoka als de judoka in de breedtesport. De 6 uitgewerkte technieken gaven een training aan voor de (ver)gevorderde judoka die weet, ziet en voelt wat er gaat gebeuren. Maar vooral begrijpt waarom iets tot stand komt.

Opm. Mark Bette en Wietse Swart hebben zich hierin ontwikkeld en er zelf een draai aangegeven. Hun advies is ook: “ Ga zelf op onderzoek en kijk wat je kan gebruiken.”

In het tweede blok werd de mat verdeeld in twee gedeeltes voor het Katame no kata (Busen) 3 deelnemers en het  Katame no kata (Kodokan) 20 deelnemers. Met veel uchi komi, ebi en controle vormen gaf Berber Roorda (i.s.m. Mark Bette) een inspirerende aanzet om dit kata anders te benaderen.

De vele bewegingsvormen om je doelstelling tot stand te brengen zal uiteindelijk zegevieren. Haar advies op de houdgrepen voor tori was: “Reageer op het laatste moment” (reageren op de ontsnapping).

De conclusie van deze training was duidelijk: “Voorkom dat het katame no kata een saai en een statisch geheel wordt. Wees creatief en duidelijk om inspirerend over te komen”.

Tot slot:
Iets wat je niet begrijpt, doe je omdat het zo moet.
Iets wat je traint, geeft een opening in inzicht
Iets wat je begrijpt, geeft een ontwikkeling naar jezelf.
Af en toe is het nodig om in te zien dat wat we denken wel eens anders kan zijn !!!!!

Rolf Tijssen

mt_gallery:busen hans de brabander  training mark bette

 

 

Activiteiten

09-02-2020 Tachi-waza
15-03-2020 Barai
29-03-2020 Seoi-nage / Ne-waza
17-05-2020 Jaarvergadering

Leden voor Leden