veteranen 1Met deze openingszin kun je de bijeenkomsten van de NVWG (Nationale Veterenenwerkgroep) goed omschrijven. Op zaterdag 14 november jl. was het de 4e keer dat de NVWG in actie kwam (1e bijeenkomst in Spijkenisse, 2e in Almere, 3e in Eindhoven). Deze keer werd de aandacht gevestigd aan de budoka’s voor Oost en Noord Nederland. In de dojo van Asahibudo in Assen werden de deelnemers vanuit een strak draaiboek getrakteerd op vele budo items die inspirerend zijn ontvangen. De 50 budoka’s stonden te boek als Veteraan. Een beladen titel wat totaal niet zichtbaar was! Jong en oud (vanaf 30 jaar) zagen en gingen aan de slag om het gevoel van Judo, Jiujitsu en Aikido kort, krachtig en gevarieerd te beleven.

In zijn openingsspeech benadrukte Lex van Heumen dat het budobeleid van de NVWG met “proof” te maken heeft. Niet alleen met sponsoren maar eveneens doelgericht bezig zijn. Nadat Willem van Boesschoten de warming up had verzorgd, mocht Rinus Tegelaar de aftrap nemen. Hij  benadrukte zijn respect en kwaliteiten die hij van Tokio Hirano mocht beleven. Hirano een groot judoka die nagenoeg niet werd begrepen. Hij sprak vele talen door elkaar zodat de vertaling erg lastig werd, aldus Rinus Tegelaar.  Doordat Rinus veel foto’s kreeg, was het voor hem een aanleiding om daar bijpassende teksten te schrijven en er een boek van te maken. Rinus was gecharmeerd van het “Hirano-kata”: een kata wat gebaseerd is op 7 wedstrijdworpen en praktisch is ingesteld. Met name de Tai-o-toshi van Hirano. Tokio Hirano is gestorven aan kanker. De gedachte om dit te overleven met mineraal water was een illusie. Na deze uiteenzetting demonstreerde Rinus Tegelaar de belevenissen van het Hirano kata.

Marke Bette en Wietse Swart gingen daarna verder met “creatief ne-waza met de slip van de jas”. Met creatief zoeken naar oplossingen kon de groep zich daar 20 minuten in verdiepen. Aansluitend werden diverse Hikomi technieken onder de loep genomen.

Een time out halverwege door een districtsonderscheiding voor Gienus Bakker. Hij kreeg deze districtsonderscheiding vanwege zijn inzet bij de districtstrainingen, jeugdcommissie, en zijn aanpak en vele diensten voor het district Noord. Jan Woudenberg vervolgde het programma met een demonstratie Aikido en diverse klemmen die de budoka’s konden uitproberen. Ook hier werd nadrukkelijk op de klok gekeken want na 20 minuten ging Rinus Tegelaar verder met jiujitsu. Hij demonstreerde in een vlot tempo 28 technieken die hedendaags zijn. Niet makkelijk maar wel boeiend om naar te kijken. En dan enkele technieken om te oefenen! Het laatste onderdeel was voor Mas Blonk. Hij gaf een uiteenzetting van wat de principes zijn van het Koshiki no kata.

En toen was het 17.00 uur. De waardering werd naar iedereen uitgesproken. Zoals gebruikelijk bij de NVWG kregen diverse budoka’s en prominenten een herinneringsspeldje aangeboden voor hun (trouwe) inzet. Positief denken en positief handelen: dat is de werkwijze van Lex van Heumen, Willem van Boesschoten en Dick Mulder. Zij vormen deze Veteranenwerkgroep. Dank voor deze drie heren die elke keer weer een levendig programma presenteren waarin verveling en negatief denken niet van toepassing zijn. Een budo-veteraan word je vanzelf en mag je zijn. Wellicht levenslang!

Rolf Tijssen

mt_gallery:veteranen

 

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden