koshiki no kata 6Of… je moet heel goed kijken

De workshop op zondag 13 december jl. was een interessante, maar ook een workshop van denken en doordenken. We hebben het over het “Koshiki-no-kata”. De 18 aanwezige judodocenten konden kiezen uit de aanbiedingsvormen vanuit de Busen-stijl door Rinus Bliemer en Ruud Oostlander of de kodokan-stijl door Mas Blonk en Richard de Bijl.

Een moeilijk kata wat je niet even doet!

De deelnemers hadden allemaal kennis van dit kata. Een reden voor de docenten om iedereen te attenderen op het beoefenen van de details. Doe dit stap voor stap. Uiteindelijk komen we waar we moeten zijn. Werk naar een gedoceerde vorm, start in een bepaald level om jezelf te verbreden! Niet makkelijk, maar beslist de moeite waard om het te gaan begrijpen.

We praten in Nederland al jaren over de 2 stijlen (iets waar we uniek in zijn). Daarin kunnen we concluderen dat er tussen deze twee stijlen van kata’s een minimum aan verschillen zijn.

Met uitzondering van het Koshiki-no-kata. Kijkend en handelend mogen we stellen dat bij het Koshiki-no-kata bij Busen “de druk erop houden is” en bij Kodokan “de bewegingafloop” (zonder druk). Iets wat de beoefenaar alleen maar kan begrijpen!

Dit kata vraagt naar een bevestiging waar 2 lichamen naar elkaar luisteren, een oud kata. Waar liggen de wortels en waar ligt de waarheid?

  1. We horen veel.
  2. We hebben behoefte aan duidelijkheid.
  3. We denken het te moeten doen zoals wij dat hebben geleerd.

Bedenk dat alles een oorsprong heeft. De tijd heeft er een invulling aan gegeven. Hoe dan ook, verschillen zullen blijven bestaan mits we de doelstelling niet beschadigen. De tijd en ruimte beheersen ons gevoel en dat maakt ons kwetsbaar omdat we menen het te kunnen, laat staan te beheersen. Begrijpen we dat niet dan zullen we altijd in discussie gaan en datgene verdedigen wat we geleerd hebben. Als individu zijn wij een eenling aangezien de materie omvangrijker is en meer vraagt dan wat wij begrijpen.

Omdenken is vaak het trefwoord van deze tijd.

“Soms moet je gewoon doen; soms moet je eerst denken”

Denk daar maar eens over na!

 

Rolf Tijssen

mt_gallery:koshiki no kata

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden