judo voor maar vooral met elkaar 1Een mooie spreuk maar hoe sterk is de realiteit?

Dat dit kan, is bewezen op de workshop van februari in Lelystad.

16 deelnemende judodocenten kwamen op 14 februari jl. naar Lelystad om zich te laten verrassen in: “wat we denken, wat we kunnen, wat we doen maar vooral wat we beheersen.” Een inspiratietraining waar geen docent aanwezig was, maar Ad Rebel als coördinator. Iedereen mocht in een kort moment laten zien waar hij of zij sterk in is met als doel elkaar te stimuleren. Op deze manier is judo heel breed van opzet. Niet alleen het aanleren van een techniek is van belang, maar ook hoe jij er als docent in staat, geeft aan hoe inspirerend het judo-onderwijs kan zijn. Termen als “ je kan het, doorsturen, tegenhouden en onderkruipen” geven aan dat wij de intensiteit van het lesgeven beheersen. Het voorkomen van slordigheden bij een sankaku, het blokkeren van een schouderworp wat uiteindelijk eindigt in een verwurging, geeft o.a. aan dat er veel te doen is om het hedendaags judo te beheersen. Kortom iedereen met zijn eigen wijsheid maakt het geheel krachtiger.  

In het 2e blok werd het traject voortgezet door Robin Riemens en Tom Gerkema. Het thema “Braziliaans Jiujitsu in Judo” was voor Robin Riemens een uitdaging om te laten zien en vooral te laten voelen hoe wij mechanisch moeten handelen. Geïnspireerd door een  Braziliaans jiujitsu vechter op hoog niveau die gezamenlijk met hem aan trainingen deelnam, was voor Robin de vraag “hoe doe je het?” en vooral ? waarom?”. Het resultaat was in deze training meer dan duidelijk. 

De workshop van 14 februari in Lelystad vertoonde heel veel “ne-waza” technieken.

Met een knipoog naar de toekomst kunnen we vaststellen dat op deze wijze een verbetering zichtbaar is in grondvaardigheden, maar ook het werken naar een hoger niveau en…… nieuwe mogelijkheden die van toepassing zijn in “Ne-waza”. 

Rolf Tijssen  

mt_gallery:judo voor maar vooral met elkaar

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden