komataDat niets vanzelfsprekend gaat, is gebleken op de workshop van de NVJJL waar de Japanse grootmeester Koji Komata 8e dan vanaf de 3e serie Nage-no-kata en de 1e serie van het katame-no-kata behandelde. De jaarlijkse terugkomdag van de Japanse sensei die dit jaar voor de 10e keer plaatsvond, gaf een energievolle training aan. Doordat Susumu Takahasi 7e dan vroegtijdig terug ging naar Tokio, was het voor Komata de taak om de groep van 70 judodocenten te inspireren.

Onder het moto “Uitleg, demonstratie en de wijze waarop” werden alle technieken op volgorde behandeld. De grote stilte, aandacht en vragen naar een bevestiging werd door de grote groep deelnemers met dank aangenomen. Komata legde uit dat er kleine verschillen zijn in wat er was en wat er nu is. Een belangrijke aanwijzing was wel “Blijf in balans bij werptechnieken”  De opmerking “Je hoofd is de sturing van je lichaam” geeft aan dat wat je doet bepalend is!

Opvallend was dat er veel jonge katabeoefenaars deelnamen aan deze training. Met name leerlingen van het CIOS pakten hun kans om nog beter geschoold te worden. De training van 10.00-14.30 uur was inspirerend en voor velen lastig, omdat iets afleren moeilijker is dan het aanleren. Als dank kreeg Komata een trainingsjack van de NVJJL aangeboden. Aangezien de NVJJL de enige vakvereniging ter wereld is voor Judo en Jiujitsu leerkrachten, was dit “dank je wel” meer dan de moeite waard. Ook een dank je wel voor de vele deelnemende docenten die de kracht van het onderwijzen van Kata als een (levens)visie beschouwen. Een krachtig bouwwerk waarin wij onze missie kunnen doorgeven aan iedereen die het wil leren en beleven. “Kata: het zal blijven behouden en een vervolg krijgen”. Met dit Budogevoel werd de training afgesloten met een groepsfoto.

Rolf Tijssen

mt_gallery:komata

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden