Het kenmerk van de deelnemers aan de “Budoveteranendag”

nvwg eindhoven 28Een initiatief van de NVWG (Nationale Veteranen Werk Groep) die elke 3 maanden ergens in het land zichtbaar is. Zaterdag 9 april jl. was Zuid-Nederland aan de beurt: voor de 6e keer in haar bestaan de veteranen bijeenkomst. Deze keer bij  Essink sportcentrum in Eindhoven.  Een budofeestje waar iedereen die gemotiveerd is verwelkomd wordt met koffie en gebak  om daarna de gezamenlijke budotraining waarin het “do” principe centraal staat mee te mogen maken. Iedereen op zijn manier. Judoka, jiujitsuka, aikidoka of hapkidoka (dit voor het eerst): de eenvoud en uitstraling maken het compleet. Wat kan iets bijzonders toch mooi zijn! Een kort maar krachtig programma.

Tom Essink had de aftrap met de 30 deelnemers. Zijn insteek was Ippon seoi  nage met op de grond enkele aandachtspunten bij de “ude-garami”. Een mooi begin waarin “niets moet en alles mag goed” was doordrongen. Na 20 minuten ging Wim van Vorstenbosch (jiujitsu) verder met enkele stoot- en traptechnieken. Een gedreven training waarin de adrenaline snel naar boven kwam. “Bewegen, uit de lijn en maak het spelletjes compleet “ hadden de budoka’s snel in de gaten.

Een moment van rust was daarna niet verkeerd. Eric Markgraaff en Rogier Reniers lieten de groep smullen van een demo “kodokan Goshin jutsu.” Aansluitend konden de deelnemers de 3 tantotechnieken leren en toepassen.

Hoe gevarieerd het kan zijn, bewees grootmeester Pierre Geraerdts met enkele aikidotechnieken. Zijn insteek om alles vanuit het centrum te laten werken en laat geen twee energievelden naar elkaar toe komen, werd na enige tijd begrepen. De eenvoud van het doen en jezelf te verplaatsen, maken de technieken in het Aikido zo bijzonder en doeltreffend.

Deze middag van budoshoppen maakt het zo interessant dat het gevoel en de stroming van de diverse budo-disciplines naar elkaar toe komen helemaal compleet. Niet makkelijk maar heel doeltreffend.

Het team van Rob de Wit liet daarna een aikido demonstratie zien.

Deze middag werd afgesloten door Peter Sanders met Hapkido die veel overeenkomsten heeft met Aikido met dezelfde symbolen, waarbij alleen de timing en directheid anders kunnen zijn.

Een actieve middag waarin ieder zijn voordeel heeft kunnen uithalen. Alle deelnemers kregen zoals gewoonlijk een blijvende herinnering aan deze hechte bijeenkomst. Ruim 300 budoveteranen hebben zich aangemeld om op de hoogte te worden gehouden. Het kost financieel niets; alleen de inspanning van aanmelden. (Inschrijven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Wederom complimenten aan Willem van Boesschoten, Lex van Heumen, Dick Mulder en Albert te Pas die er een passend geheel van hebben gemaakt. We gaan er bijna aan wennen, maar realiseren best dat “niets is gewoon.” We zullen er altijd voor moeten gaan.

Rolf Tijssen

 

mt_gallery:nvwg eindhoven

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden