manuel martins 9De eerste trainingsstage van de NVJJL op zondag 25 september jl. gaf al direct een bevestiging van openstaan voor aanpassingen en diverse bewegingsvormen in het judo.

De Portugese grootmeester Manual Martins, 7e dan, liet ons kennismaken met diverse mogelijkheden om “de techniek” te gaan beheersen. Manual Martins, een gerespecteerd judoka met veel wedstrijdervaring en thans internationaal kata-judge, liet in de warming-up zien hoe wij op de grond in diverse richtingen kunnen verplaatsen (een outsider zou denken dat wij met “breakdance” te doen hebben). Zijn doelstelling is om vanuit de heup te gaan werken. En met succes.

Opvallend is dat Martins gecharmeerd is van aanvallend Ne-waza waarin controle en bewegen het voornaamste doel is. “Zoek naar oplossingen “ is zijn missie. Manual Martins houdt niet van overtollige bewegingen. De 30 judodocenten kregen te maken met diverse verbazingwekkende handelingen met een meervoudige principe.

Na de pauze kregen we het aanbod van “Tachi-waza”. Ook hier: maak gebruik van je heup. De drive van Manuel is niet om de tegenstander naar je toe te halen, maar ga er zelf in. Maak contact!  “Ik houd niet van bewegingen om te scoren in deze sessie, maar van variëren naar andere momenten.” Een workshop van ruim 4 uur waarin de inspiratie is omgebogen naar een motivatie om anderen dit ook te leren. 

Rolf Tijssen

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden