takahashi yano 01Een gedachtegoed wat aandacht heeft gekregen bij de kodokan kata.

Het is bijna geen verrassing meer, maar we rekenen erop dat elk jaar een Japanse delegatie naar ons land komt om ons te voorzien van meer inzicht. Ook dit jaar is deze doelstelling gelukt. Dankzij CIOS Nederland zijn Susumu Takahashi (7e dan) en Suguru Yano (7e dan) in maart naar ons land gekomen om op uitnodiging op verschillende locaties de kracht van het ‘kodokan kata ‘over te brengen. Met dank aan hun begeleiders Jorien van Beek en Cor van der Heijden .

Voor de NVJJL  een succes dat er ruim 100 enthousiaste katabeoefenaars meer willen weten over de “Keypoints” van het Nage-no-kata en het Kime no kata. De dojo in Wijk bij Duurstede werd op zondag 12 maart omgetoverd tot een belevenis van hoog niveau. 50 judoka’s die kozen voor het Nage no kata o.l.v. Takahashi en 50 judoka’s die kozen voor de uiteenzetting van Yano bij het Kime no kata.  Niet alleen de technieken kregen aandacht, maar ook de wijze waarop en waarom. Denk aan de groetceremonie: waarom bij de staande groet de handen voor en recht naar beneden gaan en waarom bij de zittende groet de rechter grote teen over de linkervoet gaat. Iets waar wij niet aan denken en wellicht niet mee bezig zijn, maar beslist een doeltreffende functie hebben. Susumu Takahashi benadrukte dat de balansverstoring komt door de verplaatsing en nooit door kracht.

In de ochtendsessie werden de 1e 3 series van het Nage-no-kata kata behandeld en de ongewapende handelingen in het Kime no kata. De middagsessie waren voor de 4e en 5e  serie Nage-no-kata en de gewapende handelingen van het Kime no kata. Met dank aan onze Nationale Kampioenen Erik Faes en Niels Neumann die op gevoel en timing diverse passages uit het Nage no kata demonstreerden. Op de andere mat waren het de Nationale Kampioenen Yoeri Fransen en Mischa Fransen die het Kime no kata voor hun rekening namen. Door alle momenten heen kon je opmaken dat er veel gecorrigeerd werd op de verplaatsing, houding, stand van de voeten, timing en…de juiste balansverstoring wat nooit door kracht mag ontstaan. Opvallend was dat er veel belangstelling was bij jongeren. Velen gaven aan dat ‘nieuwsgierigheid’ een drive was om mee te trainen en les te mogen krijgen van een Japanse sensei. Daarnaast om meer beleving te voelen wat daadwerkelijk een techniek is die als inspiratie de voorbereiding naar een hogere danexamen kan leiden. Wedstrijden oké, maar wil je hogerop dan zul je meer kennis van technieken moeten hebben. Kata en de beleving daarin maakt het “Magical”    

Het drie en een half durende programma werd afgesloten door een gezamenlijke demonstratie door Eric Neumann en Eric Faes (nage no kata) en Yoeri Fransen en Mischa Fransen (Kime no kata) Zij lieten een strak wedstrijdkata zien. Anja Vries en Sander Stammers demonstreerden het kime no kata als een tolerant examenkata.

Takahshi en Yano kregen als dank voor hun grote inzet van NVJJL-voorzitter Ad Rebel een krachtige fietsbel aangeboden.

Rolf Tijssen

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden