collin kist 9Twee verschillende momenten met eigen inzet en aanpak. Dat was te zien en te voelen in de JIU-JITSU-training van zondag 8 oktober jl. in Wijk bij Duurstede.

In het eerste blok liet Marco Borst de groep kennis maken met “Batto Jutsu”, slagveld technieken die gebruikt werden voor 1600. Een periode van hard werken en overleven. Bij het beoefenen van Batto Jutsu zijn we net iets anders aan het doen dan wat wij hedendaags beoefenen. Marco Borst zegt nadrukkelijk: “Jij bent het wapen. De timing is belangrijk. Verdedigen doe je niet tegen maar met! (wapen)”

Batto Jutsu zijn overlevingstechnieken van voor de jaren 1600. Een hele andere belevenis van trainen dan wat wij nu gewend zijn. De accenten van vroeger lagen op het uitschakelen met natuurlijke bewegingen. Iedereen had op het slagveld een taak.  De momenten van nu zijn meestal gebaseerd op de controle.

 Marco Borst uit Apeldoorn, een gedreven persoonlijkheid die veel analyseert en een drive heeft met de momenten vanuit het verleden. De momenten van weleer geven hem inspiratie. Marco ontvangt, leert en geeft. Hij zegt zelf: “Wie meer wil weten, kan het krijgen”.  Zo niet, dan  jouw keuze!

Een docent die niet alledaags is. De stijl van benaderen toont een nonchalante wijze (wie Marco kent, weet dat hij anders is). Met humor en realiteit geeft hij een training waarover nagedacht mag worden.  Zijn visie is helder “NOOIT PROBEREN, MAAR DOEN!”

In het tweede blok pakte Collin Kist diverse aanvalscombinaties aan, die terug te vinden zijn in thema 6.  Collin Kist gaf aan dat je met trappen, stoten, slaan en werptechnieken een contactvermogen moet hebben. Met de momenten van Sen no sen (net iets eerder zijn) en overrompelingstechnieken moet je trachten een beslissing te maken.

De drive van Collin was in deze les duidelijk “ pakken en zet je tegenstander op zijn hakken”.  Belangrijk is wat je wil tegenstander en waar wil hij heen! Reageer daarop met halen en doorlopen.

Een dynamische les met veel vaardigheden waarin sommige bewegingen best complex zijn. Collin Kist zeg nadrukkelijk “houd het eenvoudig met het accent op de diepte in de accenten.  Dat heeft waarde voor zowel beginners als gevorderden”.

Een pittige workshop voor de 20 deelnemers en zeker inspirerend met de vraag naar meer!

Rolf Tijssen

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden