8De NVJJL-dag op zondag 12 november jl. gaf niet alleen leerzame momenten maar ook veel enthousiasme onder de 153 deelnemers. Verzamelend in de nieuwe sporthal in Wijk bij Duurstede ging men daarna in de regen naar de vertrouwde dojo waar de deelnemers o.l.v. Ad Rebel getrakteerd werden op een warming-up op muziek. Met o.a. de draaiende bewegingen vanuit het Ju-no-kata wist iedereen zich op te warmen om zich daarna te verspreiden naar de training van hun keuze.

Ad Rebel en John Bakker werden in hun workshop “Examenprogramma 1e t/m 3e dan” bezocht door 88 judoka’s. De informatie wat wel en wat niet, werd duidelijk gemaakt door te vermelden dat het eigen werkstuk niet meer van toepassing is. Wel mag je laten zien wat niet is gevraagd door een examinator. Ad ging verder met de momenten van indraai technieken en hoe krijg je een judoka in een bepaalde richting. Allemaal technische momenten die afgestemd zijn door “timing, balansverstoring, richting en positie”. Om het niet te moeilijk te maken, attendeerde Ad Rebel dat iedereen zijn eigen worp kan maken. Bedenk dat iedereen uniek is en wees vooral jezelf. De doelstelling van deze ochtendsessie van Ad Rebel en John Bakker is dat je het simpel moet houden. John Bakker gaf aan het eind van deze ochtendsessie de opmerking “Als je iets doet, doe het dan logisch” !

Aan de overkant van de dojo in de sporthal was Richard de Bijl gelijktijdig bezig met diverse accenten uit het “Kime-no-kata”. Met de belevenis dat alles te maken heeft met het aanleren van de momenten en met de juist essentie, konden de 27 deelnemers trainen zonder partner. Een gedreven training met concentratie, reactie en vooral een juiste timing.

Een paar deuren verder konden de 38 Jiujitsuka’s zich bekwamen met de wapenstok o.l.v. Sven Borst. Beginners en gevorderden, allemaal met volle concentratie en het accent op eigen kunnen, gaven een perfect gevoel van zekerheid.  Een inzet zonder tatami was voor het kime no kata en het jiujitsu geen probleem. 

Op de terugweg naar de dojo in een andere sporthal legde Ad Rebel voor de pauze nog uit de momenten van reageren in het Go-no-sen-no kata met aanvullend de combinaties en overnames.  De 3 basis momenten zal gehanteerd moeten worden.

  1. Tori beweegt, Uke volgt.
  2. Uke beweegt, Tori laat zich beïnvloeden.
  3. Een actie uitlokken met wisselwerking.

Kortom “Dat is judo”!

Dankbaarheid is een uiting van positiviteit. Dat deed Joop Mackaay vlak voor de pauze. Met zijn gevoel van humor en directheid wees hij de aanwezigen op het nut van het lidmaatschap  van de NVJJL. Met complimenten naar het huidige bestuur gaf Joop aan dat je verstand hebt, je kunt vragen en je kunt leren. Maak hier gebruik van! Met deze woorden ging men de pauze in om te lunchen.

De middagsessies waren aanvullend.

Bij het vervolg van het Kime no kata gaf Richard de Bijl aan dat iedereen uiteindelijk zijn/haar doelstelling kan bereiken. De keypoints waren:

  1. Informatie 2. Aanleren en verbeteren 3. De eindfases (totaliteit).

De totaliteit in deze opzet is het Kime no kata wat omschreven wordt als “de strijd der beslissingen”.

Bij het Jiujitsu was het Barry van Bommel die het stokje van Sven Borst overnam. “Werken vanuit de basis” was zijn motto. Werk waar je machtig in bent en doe vooral waar je goed in bent. Een krachtige uiting die goed begrepen werd. Met diverse uchikomi-vormen in het aanzetten van Ude garami gaf het een gevoel van “kunnen” aan.

In de dojo gingen Ad Rebel en John Bakker hun middagsessie in met het “Ne-waza” met diverse variaties. Allemaal een aaneenschakeling van momenten op de grond. Voor veel judoka’s lastig om te bepalen welke kant ga ik op om de controle te krijgen of te behouden.

John Bakker zegt tot slot: “Hoe meer je combineert,hoe hoger je dangraad in beeld komt”.

We mogen concluderen dat deze NVJJL-dag een budodag is geweest met “het effect van

concentratie, reactie en timing”.

De afsluiting was na 4,5 uur trainen weer gezamenlijk in de grote dojo. Met dank voor hun inzet kregen alle deelnemers spontaan een NVJJL-pet aangeboden. De reacties waren verwarmend, zoals: “aangenaam verrast, met een mooie opkomst” en “het geeft mij een

familie effect”. Warm, niet strijdbaar en vooral leerzaam.

Deze NVJJL-dag krijgt zeker een vervolg!

Rolf Tijssen

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden