mario den edel 13Een slogan van Mario den Edel, 10e dan jiujitsu, tijdens de 2e workshop op zondag 14 oktober jl. in Wijk bij Duurstede waar 17 enthousiaste deelnemers zich presenteerden.

Wie Mario den Edel kent, weet dat hij een eigen visie heeft op benaderen en beleven. “Wil je winnen, dan moet je de ‘overtax’ hebben om te slagen”. Met deze invulling gaf Mario aan dat het karakter van jiujitsu is veranderd. Het aanbod van (andere) vechtsporten zit verpakt in diverse disciplines.

Het allerbelangrijkste is je eigen ontspanning in je oefening. Dan ben je snel. Als je beweegt, kun je nagenoeg alle oefeningen aan. Met deze wetenschap was de nadruk op de training gelegd. Bewegen om uiteindelijk tot je doel te komen. Doorgronden van je tegenstander maakt bewustwording bij jezelf. Kortom; durf en controle.

Mario den Edel verkoopt bewegingsoefeningen. Bij hem is dit jiujitsu. Bespraakt, inspirerend met realistische uitingen en analyserend om tot iets te komen, weet hij tot oplossingen te komen.

De bewegingsles die in deze workshop plaatsvond, gaf uiteindelijk de momenten aan om naar je doel te komen. Wie goed heeft geluisterd, kon opmerken dat Mario in zijn training het accent op hedendaagse kenmerken van digitale beveiliging gebruikte (barcodes en wachtwoorden). Dit voor waarneming, constatering en indruk. Echter de reactie is en blijft altijd fysiek. “Ga zelf een wachtwoord creëren om een opening te maken in je verdediging”, is zijn advies.

Geloven in jezelf is het bindmiddel. Weren betekent vluchten. Dat is niet genoeg. De woorden “als de één de andere gunt, kun je trainen” werden goed begrepen. Als je het hoofd controleert, controleer je alles. De randori in de training is de “barcode” om te trainen tot het resultaat.

De doelstelling en beleving van Mario zijn het gevoel van zijn training. De leerlingen gaan naar huis en denken na over de trainingsmomenten. Het geheel zal leerzaam moeten zijn om op deze manier te mogen bewegen, ontvangen en te accepteren. Dat maakt weerbaar.

De moraal van vechten is dat er geen limiet is en… je gaat het begrijpen als je het snapt!

Rolf Tijssen

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden