hans helmig 12Met het onderwerp "werken in blauw, boeiend" aanvullend met de mededeling dat er een zaklamp meegenomen moest worden, werden verschillende jiu-jitsuka's getriggerd en erg nieuwsgierig naar de invulling van deze stage. Het is dan ook niet gebruikelijk om met een zaklamp en/of boeien situaties mee te maken.

De 25 deelnemers maakten eerst kennis met een filmpje over een aanhouding van een burger. Welke bijzonderheden zie je, hoe handelen de verschillende mensen in blauw en wat valt je op aan de lichaamshouding van de verschillende personen in kwestie. Wat denk je wat voor een afspraken ze onderling hebben gemaakt, hoe kan je veilig werken? Allemaal factoren die van belang zijn om een succes te behalen.

In een kring werden de verschillende voordelen en nadelen besproken van de verschillende zaklampen. Grappig om te zien welke uitvoeringen de verschillende deelnemers meegenomen hadden. Van een minizaklampje (NVJJL) van ten hoogste 5 cm. groot tot een Maclight van ongeveer 40 cm. Waar zit de bediening, welke gevolgen kan dat hebben en hoe houd je een zaklamp vast zonder jezelf te beperken. De marechaussee werkt zelf met kleine zaklampen ter grootte van een ebostick. Hiermee kan je verschillende dingen doen: verblinden, hakken en drukpunten.

De eerste oefening was een agressor verblinden en atemi's plaatsen. Bij iemand die niet wil luisteren, blijft het niet bij een stoot/slag/schop, maar je moet de persoon overbluffen met meerdere 'attacks'en weer afstand nemen. Als dat niet gewenst is doorgaan tot je de persoon kan fixeren en/of controleren tot je het resultaat hebt behaald. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de grove motoriek, dat is het enige dat werkt onder stress. Je moet er namelijk altijd van uitgaan dat de ander niet stopt en onder invloed van alcohol/drugs o.i.d. kan zijn (worstcasescenario).

In de tweede helft van de stage werd de aandacht verplaatst naar het boeien van een persoon. In drietallen met z'n tweeën een persoon naar de grond brengen, betekent anticiperen op de eerste handeling collega en actie/reactie van de te aanhouden persoon. Mocht de eerste collega bij de benen controleren, kan de tweede boven fixeren - of andersom - en naar de grond brengen. Hier is het van belang zelf niet moe te worden en enkel te fixeren tot de agressor opgeeft of gaat inhouden. Effectief druk geven en moe laten worden dus. Met oefenboeien mochten de deelnemers elkaar boeien middels het pink-duim-lock principe. Voor sommigen de eerste keer om boeien in handen te hebben en dat is lastiger dan je ooit gedacht had. Daarbij ook rekening te houden met: hoe meer pijn je iemand doet bij het boeien (opbrengtechnieken), hoe harder een persoon gaat tegenwerken. Doceren is dus een zeer belangrijk feit en werd ook het elkaar coachen getraind. Als afsluiting werd er een persoon geblinddoekt en mocht deze een ander gaan controleren/fixeren met een tweede persoon als coach. Dit was makkelijker, want velen zijn het wel gewend om op gevoel te handelen op de grond, maar of dat ook zo werkt in een stresssituatie?

De stage werd enthousiast ontvangen. Veel situatieschetsen uit de praktijk, maar zeker ook veel vragen vanuit de groep over de proportionaliteit.

Judith de Weerd

 

 

Activiteiten

17-11-2019 De kracht van Schooljudo
08-12-2019 Nage-waza / Ne-waza
19-01-2020 Kaibo
09-02-2020 Tachi-waza
15-03-2020 Barai
29-03-2020 Seoi-nage / Ne-waza
17-05-2020 Jaarvergadering

Leden voor Leden