john bakker 5

Valbreek oefeningen met betrekking tot een worp

In de workshop van zondag 17 maart jl. gaf John Bakker (6e dan) in het 1e blok een indrukwekkende training met diverse valbreekvormen die nodig zijn bij staande technieken. Wetend dat de 15 aanwezige judodocenten bekwaamd zijn in hun eigen vaardigheden ging John in een hoog tempo door de oefenstof heen. Dit alles om de grote verschillen kenbaar te maken in o.a. het vallen van voorwaartse worpen en achterwaartse worpen. De opmerking “denk vanuit de basis en naar de leeftijden waar je dit gaat toepassen” gaf aan dat we creatief maar niet te moeilijk moeten handelen.

De methodische opbouw moet goed zijn met aanpassingen naar Uke die valt. Veiligheid en ontspannenheid zijn voor John Bakker voorwaarden om uiteindelijk naar je (eind)doel te gaan werken. 5% van de jeugdjudoka’s valt in de goede richting. De overige 95% wordt verkeerd aangeleerd onder welke omstandigheden dan ook. Wellicht willen veel judodocenten te snel in hun leerfase naar het einddoel werken met als doelstelling “werpen en winnen”. In deze leerfase neemt John het voortouw voor Uke i.p.v. Tori. Uke en Tori gaan samen in de les op pad. Niet tegen elkaar maar met elkaar. Dat betekent vertrouwen geven en laten leiden naar waar je naar toe gaat. Zowel Uke als Tori hebben dezelfde momenten nl. het doen en ondergaan. Uiteindelijk moet je het doel hebben om met elkaar in beweging te gaan.

In het onderzoek van John Bakker bij volwassenen is hij tot de conclusie gekomen dat iedereen bij ‘Tsuri-goshi’ goed valt. Bij het afslaan van Uke komt de arm in de goede positie van het vallen. Bij alle andere werptechnieken verschilt dit. Deze training van 60 minuten was een inspirerende training met duidelijkheid en natuurlijke aanpak.

John Bakker (6e dan): een gedreven judoka die openstaat voor natuurlijke bewegingsvormen. Altijd op zoek naar de momenten van duidelijkheid en realiteit, welke samengevoegd worden met een dosis veiligheid.

Rolf Tijssen

“Positie veranderen” reageer op het moment

In het 2e blok ging Ad Rebel (8e dan) verder met het Ne-waza. Door te voelen en ruimte te zoeken kun je verder. Kortom zijn thema ‘positie veranderen’ gaf diverse verbindingen aan binnen de Ne-waza technieken. Dit voor zowel Uke als Tori met de nadruk op positiewijziging en controle. Door zijn jarenlange ervaring als examinator mist Ad de realiteit van bewegen/veranderen in het Tachi-waza en Ne-waza. Een reden om in deze training aandacht te schenken aan de momenten van bewegen en aanpassen.

Ad Rebel (8e dan): een judoka met veel ervaring. Gedreven en bedreven vanuit gevoel en aanpak vanuit het verleden. Met zijn inzicht, kunde en vaardigheden neemt hij zijn judologica mee naar de momenten van heden. Altijd oplossingsgericht waarin de realiteit voorop staat.

Rolf Tijssen

Activiteiten

17-05-2020 Jaarvergadering

Leden voor Leden