budodag 26Meer dan 1100 enthousiaste budoka’s kwamen naar het budofeest op zaterdag 30 maart jl. op Papendal. Elk jaar weer een belevenis en een spontaan spektakel. Het meest fascinerend is toch wel dat iedereen daar zijn eigen verhaal in heeft om te komen. De jeugd die komt om les te mogen hebben van een ‘topper’ terwijl de wat oudere judoka zich wil bekwamen in eigen ontwikkelingen. Kortom, een budodag die de geest had van inspiratie, gedrevenheid en motivatie.

Dit jaar deed de NVJJL voor het eerst mee om een eigen presentatie neer te zetten. De veelzijdigheid die elke leraar in zijn les kan gebruiken werd op deze budodag aangeboden. Voor de NVJJL gaf Rolf Tijssen een inspiratielezing over ‘ombuigen en meebuigen’ in je les. Er vanuit gaand dat een les wel eens anders plaats kan vinden dan wat je zelf verwacht, gaf deze lezing momenten aan van aanpassingen. Op de mat in de grote Athenezaal gaven de trainingen van Roland van de Kamp met Danexamentraining judo 1e t/m 3e dan ruim 32 deelnemers. De “Judo- Bootcamp” training van Mark Swanborn trok 22 deelnemers en tenslotte John Bakker gaf aan 20 deelnemers zijn judo spelvormen.

De Budodag is elk jaar weer een heen en weer trekken van binnen naar buiten en van de ene zaal naar de andere zaal. Zo ook de veteranen die vertrouwd hun programma maakten op de benedenverdieping. Wat een luxe maar ook voor vele moeilijke momenten om een keuze te maken. Want wat je ook bekeek: nagenoeg alles zag er inspirerend uit!

Wie het programma op afstand kon bekijken, moet gezien hebben dat deze Budodag was verheven in creatief denken en vaak handelen met kunstzinnige werkvormen. De momenten van vaak anders denken en overgaan in “creatieve doe momenten “gaven aan dat de Nederlandse vakdocent meer is dan een judo/jiujitsu leraar die zijn dingetje doet. We mogen concluderen dat er een enorme drive is in aanbiedingsvormen, die velen van ons doen beseffen dat we er meer kunnen uithalen dan we denken. De gedrevenheid van diverse fysieke oefeningen geven al aan wat voor een meerwaarde onze sport kent. En bedenk dat wat we zien nog anders is dan wat we meemaken en voelen. De sfeer en ontspanning gaven een blijk van waardering met een eigen strijdlust. Dat is budo en dat is waar we voor komen. Gunnen en delen. Anno 2019 gelukkig nog steeds terug te vinden met mensen die weten waar ze het voor doen.

Rolf Tijssen

Activiteiten

17-05-2020 Jaarvergadering

Leden voor Leden