Op de landelijke NVJJL-dag in Wijk bij Duurstede kwamen op 22 september jl. ruim 170 judoka’s bijeen om judotechnieken te leren van deze Olympisch, Europees en Nederlands kampioen. Wat was het een fantastische en gezellige dag!

De ochtend stond in het teken van staande judo technieken, de Tachi Waza. Na het gezamenlijk groeten, begon de speelse warming-up: het bekende rondjes rennen werd verrassend onderbroken door een ‘Stop! 5x opdrukken… en weer doorrr… (en zo gaan we door tot de 25!)’. En toen onze spieren allemaal warm waren en de eerste zweetdruppetjes zichtbaar werden, kwamen technieken om Uke te werpen door hem/haar op het standbeen te zetten of juist op beide benen. Het tijdens de worp sturen met de armen is daarbij een relevant onderdeel. Zowel voorwaartse als achterwaartse oefeningen kwamen aan bod.

Zowel jong als oud, geoefend als beginnend, waren zeer ontvankelijk voor de heldere uitleg die Mark gaf. Vanwege de grote opkomst keek iedereen goed uit om niet tegen elkaar aan te vallen. Vooral het gedeelte waarbij Mark uit zijn rijke wedstrijdervaring technieken demonstreerde, die wij vervolgens konden oefenen, was een gouden greep. Zo kregen we allemaal het inzicht dat er altijd een weg is om uit een op het eerste gezicht goed uitgevoerde controletechniek te kunnen ontsnappen. Om er vervolgens dan toch met de winst vandoor te kunnen gaan, door bijvoorbeeld een Harai Goshi, een Uchi Mata of een Tani Otoshi toe te passen.

Al snel was het lunchtijd. Zoals gewoonlijk was die weer perfect verzorgd door de crew van Wijksport. Nadat de belegde broodjes, fruit en drank waren verorberd, begon het tweede deel van de NVJJL-dag wederom met een warming-up. Dit keer kwamen we er achter dat lenigheid toch de nodige oefening vraagt. Het zijwaarts doorrollen tijdens de warming up deed menigeen ergens anders eindigen dan in de bedoelde richting. Na deze plezierige activiteit werd de zijwaarts rollen techniek meteen toegepast in een Yoko Tomoe Nage.

De middag ging verder in op grondtechnieken, het Ne Waza. Met name de specialiteit van Mark werd flink uitgediept: Sankaku vanuit de voorwaartse aanvalspositie en ook van bovenaf. Ook hier demonstreerde Mark uit zijn rijke wedstrijdervaring mogelijkheden om een blokkade te doorbreken en toch uit te komen in een Sankaku. Het gezamenlijk door Tori en Uke voorwaarts rollen, waarbij de arm van Uke ingeklemd zit, zag er super vloeiend uit. Totdat wij het zelf mochten proberen. Het bleek toch de eerste keer wat lastig te zijn. Maar met een beetje doorzetten en enige hulp van je medesporters begrepen we ook deze wurgtechniek weer beter.

Veel te snel kwamen we aan het einde van deze mooie NVJJL-dag. Tijdens de terugreis spelen dan gedachten door je heen: “Hoe kunnen we dit nou allemaal onthouden?” “Dit moeten we dus vaker doen!” “Als je het ‘waarom’ uitgelegd krijgt, begrijp je de techniek echt beter.” “Judo is er voor iedereen!” “Wat wordt of blijf je er lenig van.” “Wat beoefenen wij toch een mooie sport!”

We zien uit na een volgende NVJJL-dag, waarbij we hopen dat wederom topjudo zal worden verzorgd door een judokampioen als Mark. Namens ons allen nogmaals hartelijk dank voor je inzet!

Robbert Klein Obbink, Nijkerk, 22 september 2019

Activiteiten

17-05-2020 Jaarvergadering

Leden voor Leden