tantojutsu 11Een opmerking die niet weggepoetst mag worden gezien de toename van steekincidenten met de ernst die daaraan verbonden is.

De 2e workshop van dit seizoen op zondag 13 oktober jl. was voor Johan Smits. Een training die een andere invalshoek had dan de reguliere jiujitsu les. Vanuit het “Tantojutsu” behandelde Johan Smits 8 mes/steekaanvallen die onder druk zijn getest. Samen met zijn partner Ralph Bloem liet hij zien hoe op realistische wijze gewerkt kan worden om jezelf staande te houden. Met grote interesse ging de 26 jiujitsuka’s aan het werk om de 8 aanbiedingsvormen van steekaanvallen te trainen.

 Uit onderzoek is gebleken dat het moderne Jiujitsu te weinig momenten vertoont om je daadwerkelijk te kunnen verdedigen aangezien een aanvaller niet 1x steekt maar meerdere malen. Een reden om te verdiepen naar een andere benadering. Op deze manier kwam het “Tantojutsu” naar voren. Tantōjutsu is een Japanse term voor een verscheidenheid aan traditionele Japanse vechtsystemen die de tantō, een kort mes of een dolk, gebruikten.

Vanuit de kata-leergang werd de groep geattendeerd op de leergang van 4 principes:

  1. Wat is een effectieve aanval/verdediging
  2. Het moment
  3. Wapen intensive
  4. Wat doe je als er niet veel te doen valt ( langs elkaar heen lopen en dan....)

Een leerzame maar vooral realistische training die een mechanische waarde heeft met directe aanpak voor veiligheid. Veel momenten die te vergelijken zijn met het moderne jiujitsu maar toch een andere werking vertonen. Zoals Johan het omschreef als “anders - het is niet fout, anders is anders”

Johan Smit en Ralph Bloem draaien geen les, maar verdiepen zich in de materie waarop de groep zich oriënteert en verdedigt met de momenten van aanval en realiteit.

Aan het eind van deze sessie werd er een demonstratie vertoond door 2 jeugdige deelnemers met het oog op de toekomst waarin jezelf blijven en jezelf verdedigen krachtige elementen zijn. Zij lieten de leermomenten op een doeltreffende wijze zien.

Kortom een leerzame ochtend die zeker terug mag komen voor een vervolg.

Johan Smits is rijksambtenaar en werkzaam bij de Rijks Beveiligings Organisatie (RBO) waar hij docent gevaarsbeheersing is. Daarnaast is Johan gediplomeerd Jiujitsuleraar

en studeerde hij aan de Bibliotheek-en Documentatie Academie in den Haag. Hij doet onderzoeken naar de geschiedenis van jiujitsu en judo in Nederland. Zijn laatste boek “Naverteld verleden” ging over jiujitsu in het verzet in Nederland 1940-1945

Rolf Tijssen

 

Activiteiten

17-05-2020 Jaarvergadering

Leden voor Leden