sebastiaan fransen 2Uiteindelijk is de leerling de vitamine A van aandacht.

Van een ideale bewegingstechniek die op alle sporters van toepassing zou zijn, is geen sprake. Dus op zoek gaan naar veel variatie in judobewegingen die stimulerend zijn om toe te passen. Een reden om Sebastiaan Fransen uit te nodigen en laten werken vanuit zijn visie tijdens de 3e workshop van dit seizoen op zondag 27 oktober jl. Ruim 20 judodocenten konden genieten en zelf uitproberen wat het met je brein doet dat geprikkeld wordt door nieuwe informatie.

Sebastiaan Fransen (5e dan judo), een bescheiden judoka met een krachtige uitstraling van aanpak en doorzettingsvermogen, gaf in zijn inleiding aan dat hij bij “dan-examens regelmatig standaard worpen ziet zonder randori-vormen. Zijn advies is: meer variatie en werk in beweging. Kortom dubbelzijdig bewegen. Altijd hetzelfde doen kan ook iets anders. Een simpel voorbeeld zijn de ‘ebi-oefeningen’. Niet om en om, maar bijv. 3 x links, 3x rechts.

Sebastiaan geeft bewust weinig aanwijzingen. Zelf ontdekken en voelen waar je heen wilt, is zijn strategie. De variaties in uitvoering zijn geen fouten, maar verschillen. Hoe groter de variatie, des te meer het brein wordt uitgedaagd tot het vinden van een optimale oplossing en hoe sterker het daardoor opgeroepen leerproces. Met name uit het ne-waza haalt Sebastiaan oefenvormen uit het “Braziliaans jiujitsu”. De variatie bij de werptechnieken zit voornamelijk in de pakking, beweging en afspraken die je met je partner hebt.

Opvallend is dat de training van Sebastiaan Fransen veel ruimte en inzicht geeft waarbij je ziet en merkt dat afspraken essentieel van belang zijn om de richting te kunnen bepalen en wat de rol van Uke daarin is (meegaand of terugduwend).

Conclusie :

We leren standaard veel. Uiteindelijk lukt al het geleerde in de randori nagenoeg niet omdat de rol van Uke tegenwerkend is. Een reden om “breed” te leren en te voelen wat er gaande is en hoe je jezelf kunt aanpassen om uiteindelijk je doel wel te bereiken. Differentieel leren is een perfecte manier om te ontdekken wat je hieruit kunt halen. Experimenteren is een weg om te ontdekken. Niet om de optimale bewegingen op te leggen maar voor zelfontplooiing.

De training van Sebastiaan was waardevol om anders te leren denken en toe te passen.

Rolf Tijssen

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden