De lust en voldoening om kodokan kata te trainen.

ImageMet deze uiting hebben ruim 80 judodocenten de training bijgewoond van de Japanners Koji Komata 7e dan en Susumu Takahashi 6e dan.
Vorig jaar april hebben we kennis kunnen maken met Susumu Takahashi. Een persoonlijkheid die de deelnemers met zijn uitstraling wist te inspireren. Met overgave in gevoel en techniek, wist hij iedereen te boeien met het Nage-no-kata. Nu bijna een jaar later is hij weer terug. Deze keer samen met Koji Komata. Voor de NVJJL waren zij gastdocenten op zondag 9 maart  j.l.

Kata als een compositie van éénheden

Beide kodokan docenten wisten de vele judodocenten in Wijk bij duurstede te boeien met een vier uur durende training van het Nage-no-kata en het katame-no-kata. Voor Koji Komata (56) was het de derde keer dat hij in Nederland kwam. Tien jaar geleden gaf hij nog een week lang training aan Jong Oranje op Papendal. Daar leerde hij o.a. Dennis v.d.Geest kennen. In Japan is Komata docent aan de “Tsukuba” Universiteit, 50 km van Tokyo. Op deze universiteit is hij hoofd judo-opleiding. De gedachte gang van Komata is vanzelfsprekend, aangezien hij de principes van Jigoro Kano wenst te volgen. Ooit heeft Kano zelf op deze universiteit getraind. De benaderingswijze van Komata omtrent “judo” is meer dan wat wij weten en beoefenen. Ook de cultuur, de historie en de filosofie van Jigoro Kano is een levenswijze die Komata respecteert en volgt. De status van Koji Komata is aanzienlijk te noemen. Als oud top scheidsrechter vertegenwoordigt hij momenteel o.a.het Aziatische gedeelte van de IJF. Koji Komata is een voorstander van hedendaagse (judo) ontwikkelingen. Zo ziet hij grote voordelen en uitstraling wanneer er wereldwijd aan ‘kata-competitie’ wordt gedaan. In Japan zijn ze er al 10 jaar mee bezig. Het resultaat ligt nu voor handen, aangezien de IJF vorig jaar de beslissing heeft genomen om te starten met de WK Kata. Volgend jaar zal de start zijn in Spanje. Dit met volle tevredenheid van Komata aangezien hij de kata competitie een belangrijk onderdeel vindt om de judosport te promoten. Hij ziet ‘Kata’ ook als een compositie van éénheden.
Susumu Takahashi (48) docent aan de “Daito Bunka” universiteit in Japan alsmede docent Duits, vindt het bijzonder plezierig om met Nederlanders te trainen. Met name de grote interesse en de benaderings toedracht maakt hem enthousiast. De samenwerking die beide Japanse docenten vertonen geeft een krachtige uiting van begrip en acceptatie. Naast het judo geniet Takahashi van klassieke muziek maar ook van schilderkunst. Zo zie je dat de compositie van éénheden ruim te vertalen is.

mt_gallery: Kodokan Kata training 

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden