ImageDe eerste workshop van dit seizoen op 28 september j.l. gaf meteen al een goed gevoel. Een bijzonder gevarieerd judo-programma waarin de regels van “kata-wedstrijden” centraal stonden. 43 deelnemers stonden op de mat in Wijk bij Duurstede om zich te laten voorlichten in diverse ontwikkelingen welke momenteel gaande zijn zoals opleiding Nat. Kata-judge. Om de eigenvaardigheden te verbeteren kon men een keuze maken uit de kodokan kata’s Nage-no-kata, Ju-no-kata en Kime-no-kata.

Voor deze meeting waren de deelnemers van het Nederlands kata team aanwezig om aanwijzingen te geven op datgene waar juryleden op moeten letten. De workshop werd geopend door Sander Stammers en Jasper van Wortel met het uitvoeren van het Kodokan Ju-no-kata, gevolgd door Peter Goossens en Ronald van Oers die het Kodokan Nage-no-kata demonstreerden. Dit laatste koppel werd enige tijd geleden 1e op de “British open”. Na deze kundige demonstraties kon men deelnemen aan één van de drie kodokan kata’s.

Blijven trainen

Met opmerking “Leer van elkaar en straal dit uit in ervaring en kwaliteit “gaf Richard de Bijl aan hoe belangrijk continuïteit is. 19 judoka’s waren actief bezig met het kodokan Nage-no-kata o.l.v. Peter Goossens, terwijl op de andere mat 9 judoka’s deelnamen aan het Kodokan Ju-no-kata o.l.v. Sander Stammers. Op de derde mat waren 15 judoka’s aandachtig bezig met het kodokan Kime-no-kata o.l.v. Mas Blonk die nadrukkelijk attendeerde hoe belangrijk een afstand is die je moet hanteren in dit kata.

Judoshow

Aan het eind van de training gaf NVJJL voorzitter Ad Rebel aan dat er binnenkort meer komt dan alleen opleiding(en) en het demonstreren van kata’s bij wedstrijden. We moeten denken aan “kampioenschap Judo-show” welke spontaan is geboren bij de EJU waar vaak van gedachten werd gewisseld van “ hoe maken we kata voor publiek aantrekkelijk.” De link was toen snel gelegd om een team-formatie te maken. Aangezien deze judovorm nog in ontwikkeling is, wil de NVJJL een stap zetten in de goede richting. Een reden om aan het eind van deze workshop een wedstrijd te organiseren tussen het team van Nijkerk en Spijkernisse. Uit de groep deelnemers werden zes “judge” geformeerd die gezamenlijk gingen beoordelen welk team als beste naar voren zou komen. De arbiters Frans Odijk, José Haegens, Lex van Heumen, Benno Kemper, Bijan Vazifehshenas en Robin Riemens moesten letten op
1. Doeltreffendheid en realisme
2. Technische uitvoering van de technieken
3. Variatie van technieken
4. Originaliteit
5. Choreografie en Traditioneel
Een vermaak maar ook technische hoogstandjes waren volop te zien, waarin het team van Spijkernisse die op muzikale wijze hun technieken tot stand brachten 1e werd. Het totale evenement werd afgesloten door Richard de Bijl die met tevredenheid vertelde dat het kodokan groeit in de wereld en ondanks dat we in Nederland nog een achterstand hebben het enthousiasme duidelijk aanwezig is. We willen leren en accepteren dat is de drijfveer om te gaan starten met de opleiding tot Nationaal Kata Scheidsrechter (National Kata Judge (NKJ))

 

mt_gallery:Workshop 28 september 2008 

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden