ImageMet deze doelstelling wist Hans Roos in de eerste NVJJL training van 2009 een gevarieerde maar vooral praktische jiu-jitsu training te geven aan 15 judo- en jiu-jitsu docenten.
In zijn inleiding gaf Hans Roos aan dat hij vindt dat er een ‘kloof’ is ontstaan tussen het traditioneel jiu-jitsu en het moderne jiu-jitsu, zoals het ‘fighting system’ met andere vaardigheden. Met het sleutelen naar beide vormen heeft Hans het Nage-no-kata als voorbeeld genomen om bijvoorbeeld de overbrugging van judo naar jiu-jitsu kleiner te maken. Een training waarin werptechnieken vanuit beweging goed naar voren komen.


Met speelse elementen om het vallen vertrouwd te maken, gaf hij vele spelvormen aan om de les te kunnen starten. Binnen de vaardigheidheidstechnieken wist hij met gerichte details te attenderen hoe bijvoorbeeld stoottechnieken tot stand dienen te komen, waarin alles te maken heeft met afstand en het creëren van openingen.

Analyseren hoe een beweging in elkaar zit.

Dat alles zoveel mogelijk in beweging uitgevoerd moet worden, is niet verrassend. Uiteindelijk dient het geheel automatisch te gaan en voorkomen worden dat de beweging er niet uitgehaald wordt. Met de opmerking “iets wat op je afkomt, moet naar achteren en niet naar je toe”, werd met trap- en stoottechnieken uiteindelijk de ‘finishing touch” gemaakt door de drie technieken uit de eerste serie van het Nage no kata, met een aanvulling van diverse variaties op deze eindtechniek(en). Juist door deze wijze van trainen kan de brug tussen judo en jiu-jitsu kleiner worden gemaakt. De behendigheid van werpen in beweging wordt hierdoor groter.

Wat is traditioneel ?

Hans Roos, 6e dan jiu-jitsu en 3e dan judo, beoefent ruim 31 jaar beide Budosporten.
Zijn hart en ziel zet hij in voor jiu-jitsu, aangezien hij de diversiteit van het jiu-jitsu aannemelijker vindt dan bij het judo, welke in zijn visie meer beperkingen kent.
Het traditionele binnen het jiu-jitsu is herkenbaar om vanuit de atemi over te gaan naar de worp en vanuit een klem te kunnen werpen. “Dit geeft voor mij meer toegevoegde waarde”, aldus Hans Roos.

mt_gallery:Workshop 18 januari 2009 

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden