ImageKoryu ju-jutsu en Busen kime no kata hebben duidelijke doelstellingen !

De tweede workshop van dit seizoen stond in het teken van jiu-jitsu. Op zondag 11 oktober j.l. kwamen in het eerste blok Johan Smits 4e dan en Theo Schrama 3e dan in actie om de 24 jiu-jitsu docenten kennis te laten maken met Koryu Ju-jutsu. In het tweede blok vervolgde Edgar Kruyning en Mathieu Lawalata hun training met het Busen Kime-no-kata.

Koryu ju-jutsu : “Geen informatie geven” !

Met deze openingszin gaf Johan Smits aan dat je blanco je techniek moet ingaan. Wel in je hoofd, maar beslist niet met je lichaam. Bij het moderne jiu-jitsu zijn de kenmerken dat men handelt vanuit de aanval van uke, terwijl bij het Koryu ju-jutsu (klassiek jiu-jitsu) tori regelmatig het initiatief neemt. Hiermee vergroot tori de voorsprong van actie/reactie. In deze anderhalf uur durende workshop werden enkele kata ’s (vormgevingen) beoefend zoals:
- Soe dori (dichtbij vastpakken)
- Gozen dori (voorlangs pakken)
- Yuki chigae (passeren)
- Eri Nage (kraagworp)
Het totale beeld geeft een andere manier van trainen aan dan wat we gewend zijn in ons moderne jiu-jitsu. Met het trainen in kata-vorm bouwt de jiu-jitsuka een meerwaarde op. Een omkaderend principe geef een verzameling van elementen aan. De kreet “Alles moet nuttig zijn omdat het hoort “, past beslist niet bij het Koryu ju-jutsu.

Even een blik terug

In Engeland en Frankrijk waren er leraren die destijds niet mee gingen met de vele ontwikkelingen binnen het jiu-jitsu. Johan Smits is jaren geleden naar Engeland geweest om het Kano Ryu ju-jutsu te trainen. Daar is hij in contact gekomen met docenten die hem het Koryu ju-jutsu hebben aangeleerd. Met veel inspiratie en kennis van zaken is het hem gelukt om in Nederland op kleinschalige wijze deze vorm van jiu-jitsu uit te dragen. Momenteel zijn er in ons land ongeveer 100 actieve beoefenaars van het Koryu ju-jutsu. Johan Smits geeft zijn lessen in Den Haag.

Een (mogelijke) blik naar de toekomst

In mijn gesprek met Johan komen vele visies naar voren. Het jiu-jitsu in het algemeen is goed vertegenwoordigd in ons land. Johan Smits is van mening dat Koryu ju-jutsu diverse elementen heeft voor het moderne jiu-jitsu. Met tussenvormen die zonder verplichtingen gebruik kunnen worden als een opstap in ons moderne jiu-jitsu, kan men een grote meerwaarde krijgen in de totaliteit van het hedendaagse jiu-jitsu.

De interesse van Johan ligt in het verleden en zijn visie is gericht op de toekomst. Een helder inzicht die gezien mag worden als heldere blik. Niet toevallig gezien zijn belangstelling voor historie.

Rolf Tijssen
mt_gallery:Workshop 11-10-2009

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden