ImageDe eerste NVJJL training in 2010 stond in het teken van het Kodokan Katame-No-Kata. 34 judodocenten kwamen op zondag 25 januari naar de dojo in Wijk bij Duurstede om o.l.v. Peter Helsdingen het Kodokan Katame-No-Kata te beoefenen. Met nadruk werd er gewezen dat “het principe” telt (leeftijd en ongemakken kunnen vaak obstakels zijn bij katatrainingen).  Als Tori bewees Ad Rebel 7e dan zijn kunnen bij Uke Robin Riemens 5e dan, die op zijn manier o.a. de vele ebi-vormen liet zien. Zowel Peter Helsdingen als Ad Rebel, die beiden als teamleiders hun praatje, plaatje, daadje demonstreerden, benadrukten hoe belangrijk het is om dit kata in harmonie en éénheid uit te voeren.

Opvallend was dat er in dit kata een aangepaste variatie is gelegd in het uitvoeren van technieken. Het antwoord van Peter Helsdingen was helder en duidelijk: "In Barneveld komen elke week judodocenten vanaf 4e t/m 7e dan bijeen om technieken uit te wisselen. Ook komt het Katame-No-Kata regelmatig aan bod. Men heeft vaak moeite met het getoonde plaatje die dit kata weergeeft. Het team docenten vindt dit te summier. Door te beredeneren en alles op een iets andere manier uit te voeren, worden de technieken technisch beter en gevarieerd. Daarom is er voor een andere opzet gekozen met een duidelijke logica. Want dit is toegestaan."

Het groeten en presenteren wordt gedaan zoals het is voorgeschreven. Ook de aanvallen blijven onveranderd. Maar de actie/reactie zijn op verklaarbare wijze scherper gemaakt. Een creatieve uiting die beslist een meerwaarde geeft. Na twee uur trainen werden Peter Helsdingen, Ad Rebel en Robin Riemens bedankt voor hun inzet met een applaus.

Tot slot memoreerde Peter Helsdingen: “Hoe meer Kodokan je ziet en beoefent, hoe meer je het begrijpt”.
Alle deelnemers ontvingen van de NVJJL  een Kodokan Katame-No-Kata-dvd van Ad Rebel en Robin Riemens als handleiding van deze stage.

mt_gallery:Workshop 25-01-2010

Rolf Tijssen

Activiteiten

Geen evenementen

Leden voor Leden